mcm2

Saturday, December 31, 2011

tugasan baru

klik untuk tumbesaran

Alhamdulillah, tugas untuk 2012 telah pon diterima...jadual yang agak menarik berbanding dengan tahun 2011...yang mana ada masa sikit untuk bernafas....syukur.

Semoga dapat menjalankan tanggungjawab dengan penuh dedikasi....ucapan khas untuk diri sendiri yang masih lagi di awang-awangan mencari rentak .....hahahahaha

p/s : ........I love you like a love song, baby !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, December 27, 2011


dok mai dah !
standby ......
countdown ...

p/s : apa aku merepek ni ?!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sesi Pertama

hari ini tugas sudah bermula setelah hampir sebulan setengah aku bercuti...yang mana aku dah mula pi sekolah pagi tadi....
macam biasa la kan...setiap kali sebelum bermula sesi persekolahan tahun baru...meeting mesti ada punya...so, pagi-pagi buta aku dah gerak dari penang balik ke ipoh....Alhamdulillah aku selamat sampai ke destinasi yang diharapkan...

meeting kat sekolah agak biasa saja...tiada apa yang menarik sangat pon...
cerita pasai segala mak nenek tugasan yang bakal diterima untuk tahun 2012...tak sabaq rasanya...haha....tapi....tapi....mood keja still tak kunjung tiba lagi ni...aduh...mana pi tak tau...

bila cerita pasai meeting ni, sekolah aku meeting sampai hari Jumaat ni...makna kata 4 hari la jugak aku kena pi sekolah untuk meeting saja...
jadual waktu belum dapat lagi....tapi apa yang dapat aku simpulkan aku masih lagi bekerja di sesi petang...dan juga bakal mengajaq Tahun 1...fuuuhhh, memang dugaan terbesaq dalam hidup aku tu !!
harap-harap aku dapat la hadapi semua tu..

ok, aku dah tak tau nak bebel apa lagi....jumpa lagi di lain edisi...

p/s : lawa plak buku 'PLANNER 2012' ni aku tengok ! thanx tepet...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Darah Manis






sorotan gambaq yang sempat aku snap ! susunan berteraboq....

tanggal 25 Disember 2011, terpatrilah status darah manis untuk diri aku.....ehhh ehhh silap plak...bukan aku...tapi adik aku.....tahniah diucapkan kepada Muhammad Afiq B. Kamarudin diatas kejayaan itu....
masa berlalu begitu pantas sekali...tengok-tengok adik aku dah bergelar tunangan orang....hahahahaha
semoga kekal sehingga ke jinjang pelamin dan juga hingga ke akhir hayat...
aku sebagai abang akan sentiasa berdoa untuk kebaikan anda berdua....

Selamat Bertunang kepada Apit dan Pizah !

kekalkan hubungan anda ok !
sekgoq..peace y'all

p/s : 2012 dah semakin hampir...foohh !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, December 20, 2011

Kenduri


Selamat Pengantin Baru kepada ayahsu dan maksu...
semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat...



auni time ni tengah dok mengamuk.....sebab badan tak berapa nak sihat....gigi kapak baru nak tumbuh...tu yang asyik nak mengamuk saja....riuh dengan suara dia saja....
auni...auni....semoga kembali ceria seperti selalu.....amin.

p/s : 20hb dah kena pi sekolah dah....nak kena 'sign' SBPA.....nak sign ka dak haa ?!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, December 13, 2011

Selasa

semakin hari semaki hampir....aku meniti hari-hari dengan penuh kesabaran....
lagi beberapa hari saja lagi nak tiba hari sabtu....yang mana hari yang paling aku takuti....
sebab apa?! sebab hari tu nanti aku kena submit tugasan yang terakhir untuk semester 2 ini...
ada la dalam 3 tugasan....setakat ni, hampir 50% dah siap....manakala 50% lagi akan cuba dibereskan dalam jangkamasa 2 3 hari ni....

nampak sangat aku ni jenis yang buat kerja 'last minute'....ntah la, bagi aku perkara yang paling penting adalah siap !! kalau dapat siap awal tu kira bonus la kan...tak payah nak pikiaq lagi pasal semua tu....hahaha

hujung minggu ni mungkin menjadi hari-hari yang sibuk bagi aku dan famili....ada sedikit majlis yang perlu dihadiri....so, makna kata hujung minggu ni auni akan berjalan lagi la kan....wooooww !!
syok la auni.....

p/s : still rasa kecewa Mek Siti kalah dengan Pak Cit..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, December 9, 2011

Mengisi masa


ini merupakan kali pertama auni memasuki zoo...aku kagum sekali apabila melihat gelagat auni...
auni senorok dapat lihat sesuatu yang baru dalam hidupnya...auni dah pandai mengecam sesuatu objek yang bergerak....sampai satu ketika tak berkelip mata auni melihat telatah haiwan-haiwan dalam zoo....auni kadang-kadang tu takut, berani, tersenyum dan macam-macam lagi apabila melihat haiwan di depan matanya....

auni...auni.....gumbira hatiku ini melihatmu....

Semoga membesar dengan penuh kesejahteraan dariMu Ya Allah...amin

p/s : dah bertahun-tahun lamanya aku tak masuk zoo taiping...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, December 5, 2011

Musim cuti

sekarang ni dah masuk bulan Disember...makna kata dah dekat 2 minggu dah aku bercuti...cuti sekolah la kan...walaupon, sekolah dah cuti tapi aku tetap tak rasa macam cuti...otak tak lapang...sebab banyak dok memikirkan masalah study aku...pasai USM..tak lain tak bukan, pasai tugasan a.k.a assignment yang sememangnya belambak-lambak...setakat ni dah lima tugasan aku dah submit....syukur...
tapi ada lagi tiga dok menanti nak kena buat....berat-berat jugak tu....aku ni jenis yang banyak fikir pasai benda-benda yang tak setel lagi...otak tu asyik serabut saja.....sedang bercuti pon hati rasa tak senang....ini semua gara-gara tugasan....
ramai orang dok kata...kena la susah-susah dulu, then barulah boleh senang....anggap itu semua satu cabaran baru dalam hidup...ye tak?
nanti ada lagi satu kuliah terakhir sebelum nak serabut dengan exam pulak....17hb Disember nanti, yang mana date ni merupakan date untuk submit tugasan yang ada lagi balance tiga tu....
fuuuhhhh.....penat wehhh !!
tapi nak buat macamana kan...merungut pi la...beletiaq pi la...mau tak mau kena la jugak buat....
sapa suruh ang apply ambik degree sangat kan...padan muka ang ! hahahahahaha

Insyaallah, segala kesusahan ini akan diganti dengan kesenangan di suatu masa nanti....kan nenek kan....hahaha

p/s : cuti sekolah tahun ni aku rasa sat sangat....tengok-tengok nanti dah nak bukak sekolah, adoi !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, December 1, 2011

Diam-diam Khamis



For a thousand years.....

p/s : macam-macam benda boleh berlaku kan ?!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, November 28, 2011

sayur-sayuran

setelah dibuai mimpi indah tatkala di Jakarta...team harimau muda semakin layu bagaikan togey yang sayu....
oh, mengapa jadi begitu...
ini semua terbukti pada perlawanan malam tadi...Harimau Muda jadi togey kepada Bah-hujan...keputusannya 3-2...
sayang seribu kali sayang.....siap leading 2-0 lagi....nampak macam nak menang dah...macam ja la...tengok-tengok, bungkuih....kena tapaw 3 bijik...tahniah la kepada anda semua yang bermain bersungguh-sungguh hingga memberi kekalahan ini kepada rakyat Malaysia...
Anda main dah best....tapi bila dah leading, mula main macam mau tak mau saja.....bila dah kena sebijik, gelabah gubra semua dok mai....last-last, apa lagi....kena la 3 bijik dalam masa 6 minit.....hebat bukan....kagum rasanya diriku ini...

Banyak dalam blog-blog dan paper-paper dok kata kita tak boleh hentam depa-depa ni dan kena terus bagi sokongan kat team ni walaupon kalah...tapi kan....sampai bila asyik nak kalah ja....menang sat, lepas tu kalah banyak..uhhh, rasanya dah merata team ni pi bertapa...siap main kat liga slovakia lagi....hmmmm...dimanakah silapnya....hanya mereka yang tau kan....
aku ni just penonton cabuk, tengok ja la....dok maki hamun depan tv....wah, memang terbaik !

kepada yang nak tau lebih lanjut pasai cerita sensasi ni...try baca ni tengok...
Bahrain malukan Harimau Muda
credit : KOSMO!


gol cantik malam tadi....aku suka betoi tengok gol ni....oleh player yang muda belia....macam aku...hahaha

Malaysia boleh !

p/s : harapan dah tinggal kenangan..cuba lagi tahun 2024...time tu insyaallah, boleh KOT !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, November 27, 2011

Akhirnya...

aku selalu dok berangan macam mak jenin..konon-konon akan mendapat apa yang aku nak...
tak semuanya dapat....tapi kalau dapat satu pon aku amat bersyukur....

Alhamdulillah....apa yang diimpikan selama ini telah menjadi kenyataan...
harus menerima segala cabaran dan dugaan dengan redha...
amin.

Salam Maal Hijrah 1433H buat semua...

ayuh tingkatkan segala yang perlu dipertingkatkan...
Insyaallah.

p/s : idea semakin kurang untuk update. oh, mengapa !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, November 22, 2011

Tahniah Harimau Malaya


Final Sea Games

Skuad bawah 23 tahun (B23) Malaysia bangkit daripada ketinggalan seawal minit kelima untuk membenam Indonesia 4-3 menerusi penentuan sepakan penalti selepas terikat 1-1 pada perlawanan akhir acara bola sepak Sukan Sea 2011 yang panas dan mendebarkan di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta malam tadi.

Sorakan dan provokasi yang dilaungkan lebih 100,000 penyokong fanatik skuad Garuda di stadium itu tidak sedikit pun melemahkan semangat anak buah jurulatih Ong Kim Swee, Kapten pasukan Malaysia.

Badrol Bakthiar menjadi wira Harimau Muda selepas menjaringkan sepakan penalti terakhir dalam perlawanan tersebut yang meremukkan hati berjuta-juta rakyat Indonesia.

sumber : KOSMO!

peerrrgghhh....game semalam betoi-betoi menguji tahap ketahanan fizikal dan mental aku...mau tak nya, asek dok menjerit saja...tu tak kira yang maki lagi...memang banyak la....kesian kat auni, nak tidoq pon tak senang...ayahnya asek dok hingaq saja....
fakri paling banyak sekali kena maki dengan aku...main bola stail tamak gila....ada peluang bukannya nak passing kat member...tapi pulun sorang...puuuii....dah la sepak penalti tak gol....apa la badi ang ni fakri....memang suwey betoi la....sorang lagi yang aku tak suka thamil arasu...main bola kira nak sondoi orang saja, lepas tu senang-senang bagi free kick kat indon....menyusahkan teammates betoi la...
bagi player yang lain, hampa semua main memang best....mantap....walaupon, kadang-kadang tu ada sikit terkucil ....
baddrol, apex, asra, irfan, muslim, fadhli, mahali, guru, fandi, nazmi, yong.....zubir pon mantap jugak, walaupon baru first time main time game tu, permainan dia amat menyakinkan ....
syabas Harimau Malaya.....aaauuuummmm !

p/s : habis sora aku dok maki fakri saarani...ang memang fak la...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, November 20, 2011

USM oh USM

beginilah jadinya kalau tak sempat bersarapan.....hahaha
kesian dah aku tengok gelagat kawan-kawan ni....macam-macam dok ada...
mau tak lapaq...gerak dari ipoh ke penang pagi-pagi buta, mana la nak sempat nak sarapan...
ni kiranya kami dok bersantai time break pukul 10am...pekena spageti ...mau tau la kan...adda orang bagi...apa lagi, bedal la....aku ni dah la tak berapa nak reti sangat makanan western ni....makan saja....rezeki kan....Alhamdulillah, terima kasih la kepada yang sudi buat jamuan ni kat kami....jasamu sentiasa dikenang....hanya Allah yang mampu balas segalanya....

p/s : syahdu oooo makan bawah pokok.....hahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, November 13, 2011

Santapan Malam

MC dok gubra tu !

Sabtu, 12 November 2011 - Hotel Seri Malaysia, Ipoh.
Sekolah aku mengadakan satu majlis makan malam akhir tahun 2011 SK Pengkalan Pegoh..Majlis kalau nak ikutkan mula pukul 8pm...tapi selaku AJK yang berdedikasi, aku pukul 6pm dah kena ada kat perkarangan hotel...buat apa?? buat apa lagi, persiapan tempat la...nak angkat hamper yang berlambak-lambak, hadiah, barang elektrik dan macam-macam la....lepas tu, susun semua tu elok-elok...baru la cantik kan....
sambil-sambil tu, aku buat 'rehearsal' sikit dengan partner aku....aku kena jadi MC ....hahaha....tak boleh blah langsung....lawak rasanya....aku ni jadi MC?? pergghhhh, memang ganjil, pelik, ajaib....tapi apakan daya, tugas tetap tugas kan...nak tak nak kena la jalankan sebaik mungkin...aku pon praktis punya praktis siap dengan pantun lagi...memang mantap habis la aku time ni....hahahahahahaha
so, nak dipendekkan cerita....majlis bermula jam 830pm....dan setel pada jam 1030pm...
acara malam tu simple saja....ucapan, makan, cabutan bertuah, hadiah misteri dan jugak busana tercantik....cabutan bertuah la syok sebab hamper punya la banyak...boleh dikatakan semua yang datang semua dapat....sebab ramai jugak cikgu yang tak datang dinner...
tapi bagi aku....majlis malam tadi memang sempoi...sebab relax saja....
aku yang jadi MC pon sempoi ja...takdak langsung rasa stress ka apa ka....awal-awal tu gubra la jugak kan...mau tak gubra, aku ni mana la pernah jadi MC untuk majlis besaq-besaq macam ni....
Alhamdulillah, syukur tugas dapat dijalankan dengan baik...

aku pi dinner bawak family skali....ma'am dan auni folooowww.....
tapi tak berapa nak best sangat sebab ma'am dan auni tak berapa nak sihat....demam dan cir-bir....
walaupon macam tu, kira berbaloi la jugak sebab dapat makan sampai lebam dan jugak dapat hamper gedebak besaq....hahahahah...rezeki tu....amin.

sekian, terima kasih.

p/s : saya memohon kemaafan di atas terlanjur kata semasa jadi MC semalam....bergurau senda sesama kita....mengeratkan lagi silaturrahim, insyaallah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, November 11, 2011

happy a.k.a seronok




wahhhh, bukan main happy lagi auni ni....dapat kek besaq plak tu...

"sekarang ni auni dah umor setahun dah...so, kek pun kena la besaq kan...siap ada lilin satu lagi....1 lilin=1 tahun....hehe
selain itu, auni jugak dapat hadiah lain sempena birthday ....nak tau tak hadiah apa? haaaaaa, auni dapat injection kat klinik ....injection cukup umor setahun....sakit jugak oooo...auni siap nangis lagi...huhuhuuuu !
tapi sekarang ni dah ok ...."

tudiaaaaa, auni dok update pasal diri dia....memang mantap la auni...

p/s : ayah dan ibu sentiasa mendoakan kesejahteraan auni....amin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, November 9, 2011

sayangku !

Hari ini, hari Rabu bersamaan dengan 9 November 2011...genaplah setahun usia puteri kesayanganku Auni Raudhah b. Mohd Kamarul Asrof....

Selamat Hari Lahir ke-1 buatmu Auni Raudhah...

"Semoga auni menjadi anak solehah, berjaya dan senantiasa membahagiakan orang yang berada disekelilingmu kelak...Insyaallah...ayah dan ibu sentiasa mendoakan kesejahteraan auni ...amin"

gumbira tak terkata hatiku ini melihat auni membesar....walaupun pelbagai cabaran dan dugaan..
Alhamdulillah, segalanya dapat dihadapi dengan penuh kesabaran...
sebak di dada rasanya....

"Bermulanya kehidupan auni disamping ibu...."


"...liku-liku kehidupan auni"


"auni, kini...."

p/s : tersenyum seorang diri tatkala melihat telatah auni...muaahhh !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, November 6, 2011

raya

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

ingatlah orang tersayang...ingatlah saya ini...
dah tak tau nak kata apa lagi dah...cukuplah setakat tu.

raya kali ni tak dapat pulang ke kampung halaman...

p/s : Mansitih menang lagi....yeeayyy !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terkono !

tudiaaa...dah lama aku tak main menatang ni...setelah berkurun lama, kini aku dah terkono balik ....aku terkono dengan cik sara ...kono apa??? kono tag la kan....haha

banyak ooo soalan dia....semua aku kena jawab...ada seboleh=11 semuanya....
jom kita jawab soalan ....

11 soalan maut daripada cik sara kat aku

*bende pertama yg koang buat pas bangun tido?
minum ayaq masak a.k.a air kosong wlupon belom gosok gigi....baek untuk kesihatan ooo...

*berapa bulan sekali koang tukar berus gigi?
berus gigi aku setahun 2x....hahahaha..gigi chantek kan..

*kat mana koang selalu kentot?
kat mana yang sempat....ikut 'dan' saja

*sape cinta pertama koang?
gluurrpp....soalan susah ni....i ni pemalu....i ni tarak orang mau pon...sob sob sob !

*kenapa pelangi ada 7 color?
sebab dah nama dia pelangi...kalau nama dia kuih lapih 2 kaler ja la...

*berapa kerap koang baca AL-QURAN?
baca selepas solat maghrib...Alhamdulillah, semoga diterima olehNya amalanku ini..

*kenapa koang rasa bahagia bile becinta?
bahagia ka???....tak tau la plak...aku pon nak berchenta la...

*berapa kali koang amik lesen kete baru lulus?
sekali saja....tapi lesen moto dulu 2x ....hahaha....time tu budak-budak lagi...ketaq wei !

*klu aku suke kat johan ashari koang suke x kat fasha sanda?
tak pun....awat? hahahha

*kenapa koang berblogging?
saja....buang masa....sebab banyak sangat....

*koang rase blog aku mcm mn?
mantap.menarik.syok.hebat...sebab background dia memang meletop ! keep it up myfren....aja aja fighting..

terima kasih daun keladi kepada cik sara kerana sudi tag saya...saya berasa kagum..

fuhhhh....letih jugak aku nak jawab soalan ni....macam dok main futsal ....hahaha
aku dah tak tau nak kata apa lagi dah....aku rasa aku nak jawab ja la ...tak mau la nak tag orang, sebab ni pemalu kan....weeeeeeeeeee ~~~~~

p/s : tudiaaaa, dah seminggu aku tak update blog....memang malaih tahap lipas la...
Link
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, October 31, 2011

Mari bekerja


setelah bercuti selama seminggu sempena diwali...kini, aku akan kembali ke alam persekolahan....ternyata kerja yang menanti teramat la banyak....ditambah plak dengan tugasan pjj.....fuuhh, semakin difikirkan semakin tepu kepala otak aku ni....
dalam cuti seminggu ni, masa aku banyak dihabiskan kat paper exam budak-budak....ada 7 kelas untuk aku mark paper....memang juling mata-mata....sampai ke satu tahap rasa nak muntah....banyak sangat....bayangkanlah satu kelas ja pon dah 40 lebih budak....kalau satu tahun...semua ada lebih kurang 170 orang budak....naik jem tangan aku dok mark paper...
mau tak mau kena la siapkan jugak...nanti menyusahkan orang lain plak....
kerja oh kerja....
bercerita bab tugasan pjj....bertimbun jugak...ada dalam 5 tugasan lagi nak kena siapkan....masa semakin suntuk....semua due 3 Disember nanti....tak lama dah tu pon....

ayuh, geraklah sekarang....haha
kata nak gerak, tak gerak-gerak pon...adoi !

p/s : Semoga aku dapat hadapi cabaran semua ini...Putrajaya wait for me !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, October 26, 2011

masa itu emas

masa amat suntuk bagi aku...tak tau mana satu perlu dibereskan dulu....
oh....sangat penat rasanya diri aku ketika ini...
itu ini...itu ini.....macam-macam .....
pening memikirkan semuanya.....entah bila la aku dapat 'setel'kan semua itu...

kusut !!!!!!

Ya Allah, berikanlah kekuatan kepada hambaMu ini...amin.



p/s : semakin hari semakin lama untuk aku update blog aku ni...mengapa jadi begini ?!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, October 17, 2011

keluar sudah

klik untuk tumbesaran

akhirnya, setelah menunggu agak berkurun lamanya....kunjung tiba jua incik 'rizal' Semester 1 yang dinanti-nanti selama ni...
Alhamdulillah, LULUS jugak aku....walaupun, seringkali dibayangi dengan curiga....
Gred agak simple...LULUS saja....hahaha...sempoi gila USM ni...tak sia-sia aku sambung study kat sana.....kagum aku dibuatnya....

Semester 2 sudah bermula minggu lepas, ternyata assignment begitu meriah sekali bertimpa-timpa menimpa aku....haha...mencurah-curah bak titisan air hujan...

p/s : PERHATIAN:
Keputusan peperiksaan provisional ini dikeluarkan untuk makluman pelajar. Keputusan gred sebenar adalah tertakluk kepada kelulusan SENAT Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, October 13, 2011

tiada apa-apa

hari semakin hampir...tarikh semakin hampir...tak lama lagi akan bermula cabaran yang baru..di tempat yang sama...adakah aku bersedia ?! sama-samalah kita nantikan ketibaannya kelak...
kerja semakin bertambah...terlalu banyak yang perlu dibereskan dalam masa yang agak singkat...sampai tak tahu yang mana satu perlu dibereskan dahulu...
minggu depan akan bermula PKSR 2...lepas tu, pasti sibuk dengan 'mark' paper...'key-in' markah...dan segala bagai ....oh tidak !
itulah kerja namanya...tak akan pernah habis walaupun sedetik....oh !

sekarang beralih kepada puteri kesayanganku pula....auni...
semakin hari semakin lincah beraksi....beraksi...beraksi dan beraksi lagi...
kagum aku dibuatnya....
tak sempurna hidup ini tanpanya....

p/s : bahasa kali ni agak formal...dan agak 'menyampah' bila aku baca balik...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, October 8, 2011

Dok mai dah

klik untuk tumbesaran

Mode : Study
tak lama lagi dah mode seperti di atas akan kembali melanda diri aku ini. maka, akan bermula zaman keserabutan kepala otak ke tahap maksima....
aduh....sakit kepalaku...
tapi yang lawaknya bagi aku...jadual kuliah dah keluaq, result pulak yang tak keluaq-keluaq....tak ke haru nama dia tu...sepatutnya result la yang keluaq dulu...macam-macam la depa ni kan...
aku dok tengok kat fb, lecturer bagitau ada lebih kurang 42 orang student 'bungkuih' exam sem 1 hari tu...tudiaa, mula la aku dok risau semacam....tapi yang 'bungkuih' tu semua yang tak hantaq assignment dan yang sama waktu dengannya...kalau nak kira pada ayat tu, kiranya aku dah LULUS dah..sebab semua assignment aku hantaq...cuma tak tau la kualiti tu baguih ka dak...
Moga-moga aku selamat la hendaknya....
Insyaallah...

p/s : 15hb mula dah kuliah....aja aja fighting !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, October 4, 2011

Konon berkhemah ?!


credit to Mr.Edy

al-kisah...
tersebut la kisah...
bila sebut pasai perkhemahan ni, pasti semua rasa seronok kan...termasuk la dengan aku sekali...walaupun perkhemahan ni untuk budak-budak, aku sebagai cikgu pun rasa macam berkhemah jugak...
tapi yang syoknya, berkhemah dah macam buat family day...masing-masing mai lepak ja...borak-borak...lepas tu, buat bakaq-bakaq ayam la...masak lemang la....macam-macam la....kira meriah la....
tengok video kat atas ni pun dah tau meriah ka dak...pertandingan bakaq ayam tu untuk budak-budak...tapi cikgu pulak yang excited lebih....haha
macam-macam gelagat dok ada...tak larat nak gelak ....

tapi yang paling penting....ikatan silaturrahim semakin erat di kalangan guru-guru .....
steady la SKPPL ....tahun depan buat lagi....

p/s : result tak keluaq lagi pun....dok habaq dari haritu lagi...haha....tunggu punya tunggu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, September 29, 2011

meleleh

perghhh...sekarang ni aku sedang dilanda ribut...ribut korea dok mai dah....haha
drama winter sonata....tapi versi anime punya...fuhhh, memang syahdu...
jiwang pon jiwang la...peduli apa aku...dah syok kan...layan ja la....
padahal drama winter sonata ni aku rasa dah berzaman dah orang dok layan dulu....aku baru ja nak tengok....walaupun, versi anime.....tapi penangan dia memang menusuk kalbu....wakakaka

mai pakat layan jom...



sekian, untuk kali ni...jumpa lagi di lain masa.

p/s : nak pi layan sat....episod berapa ntah...lupa dah...banyak sangat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, September 25, 2011

nak habaq mai..

*baik punya !*

tudiaaaa, entry kali lebih bersifat 'nafsu' sikit...yakni nafsu makan...

gambaq yang kat atas tu baru ja aku snap malam tadi...time tu baru nak makan...perut lapaq tak ingat pasai dok berjalan sehari suntuk....lagi pun, aku kalau tak jumpa 'menu' ni memang tak lengkap hidup aku...haha
bila aku dah balik penang, acara wajib aku tak lain tak bukan makan char koew teow...sebab semenjak aku dok ipoh ni aku tak jumpa lagi CKT yang sedap....semuanya tak syok...
so, malam tadi lepas ja aku pi pasific dengan famili..terus singgah CKT Paku Lima, Lahaq Yooi...pergghhh, memang terangkat wei habaq hampa....rugi mampoih ooo tak kena sepinggan....
sebelum ni aku selalu dok pekena kat Sg.Dua la, Permatang Pauh la, Telok Ayaq Tawaq la...macam-macam lagi ...tapi kini aku beralih pulak kat Lahaq Yooi....lagipun, port ni memang dok jadi port makan mak dengan ayah bila depa keluaq makan....
so, setiap kali aku balik penang..mesti aku singgah mai kedai ni punya...
gian ooooo bila kena sepam dua....
*aku tak dapat komisen apa pun pasai dok promot baik punya kedai ni....aku promot sebab aku suka makan....sedap !!

p/s : first time aku drive qeta dalam keadaan mengantuk 'gila babeng' malam tadi...siap berenti tidoq 2 kali kat Hentian Taiping dengan R&R Sg.Perak....mengantuk wei, ini serius !!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, September 20, 2011

Wordless ....


Terima Kasih Semua

p/s : layan jugak lagu nih...jiwang la sikit...haha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tak selesa

semenjak dua menjak ni perut aku tak berapa nak selesa sangat la...memulas la..sakit la...pedih la...macam-macam la kiranya...
paham-paham la kan...musim raya kan...so, merata-rata la open haouse...semua aku pi...rezeki tu, mana leh tolak kan....
punya la sakit sampai kadang-kadang tu non-stop aku berulang alik berjumpa Mr.Tan....

punca-puncanya apa lagi, tak lain tak bukan pasai makanan yang kita makan la ...ada yg berminyak la, pedas la, berlemak la....tu semua punca sakit perut dengan tak hadam...

tapi sakit aku ni tak la seriuos teruk nun...macam biasa ja...bila sakit ja, aku pi jumpa Mr.Tan..lepas tu ok la balik...macam tu ja...Alhamdulillah. maknanya sistem penghadaman dengan pencernaan aku ni berada di tahap yang normal lagi la kan....

di kala sedang menaip ni pun, masih lagi terasa pedih perut...walaupun, tadi sempat jumpa Mr.Tan sat...hehe

p/s : semakin malas untuk mengupdate....huhu...sindrom lama mai dah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, September 17, 2011

cukup seminggu

haha....ni bukan bersawang lagi dah...ni boleh dikategorikan sebagai sepohon kayu daunnya rimbun dah...pasai apa yang rimbun ni??...apa lagi..pasai dah lama tak update blog la....
serius sekarang ni aku ketandusan idea untuk mengupdatekan ruangan luahan ni...awat taktau? mybe pasai aku dok 'qalit' sangat kot...dok baca blog orang lain banyak dah...lepas tu rasa teringin nak update blog sendiri pulak...selang dua tiga minit, tak update-update jugak....haha
last-last bersawang la jawabnya....

apa-apa pun, dah terlanjur aku update ni...rasanya tak terlambat lagi kot...aku nak ucapkan
SELAMAT HARI MALAYSIA
kepada semua warganergara Malaysia...yang warganegara saja ok....yang bukan tu, sendiri mau ingat la kan....

fuhh, cuti hujung minggu kali ni dipenuhi dengan jemputan rumah terbuka...makan free lagi...prepare perut saja la kan....syok ooo...
rezeki oh rezeki...Alhamdulillah...

p/s : auni tak berapa nak sihat lagi ni...selsema lagi...dah masuk 4hari dah...hmm...mode : agak risau...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, September 12, 2011

hujung minggu

hujung minggu aku kali agak padat...bak kata tepet suatu ketika dulu "paip moto ang bunyi padat wei...padat...padat...padaaaaaaat !"
sabtu dan ahad sememangnya full dengan pelbagai aktiviti...yang mana bagi aku aktiviti yang amat sihat...tengok la aku sekarang ni, amat sihat walafiat...
hari sabtu aku dimulakan seawal pagi dengan aktiviti LDP di sekolah..yang mana aku ada aktiviti sukan...10 jenis sukan aku kena libatkan diri...amat menarik bagi aku, sebab aku ni memang jenis yang suka bersukan ...tapi kalau dok saja dengaq ceramah ka taklimat ka memang leboh la aku tidoq...bosan wei !
macam-macam game la aku main pagi tu..hoki, bola keranjang, takraw, bola sepak, badminton, ping pong, olahraga dan macam-macam lagi la...tak berapa nak ingat dah...sebab syok sangat dok main...lagi satu penat gelak ...sebab memang lawak la bila yang main semuanya geng guru-guru kan...pecah perut gelak...segala bagai gelagat dan ragam...paling syok main hoki la...siap guna penyapu dengan payung lagi buat main .....gila lawak ! macam-macam....kira kreatif la kan...haru betoi !
lepas main tu, ada jamuan raya sikit-sikit...makan la apa lagi....bab ni memang aku suka la...makan sampai lebam la orang kata...menu macam biasa la kan..menu raya...standard la kan...makan sambil borak bersama geng-geng guru ....
setel ja makan...kena masuk balik dalam lab...sambung balik aktiviti LDP...tapi.....tapi....aku tak masuk pun...haha...malas gila nak masuk dalam tu...so, aku lepak la kat luaq...sambil tengok budak-budak training rugby...
pukul 12 lebey setel...balik rumah terus....then, leboq la...tidoq !
petang sikit pi open house pulak...rumah pengasuh auni...pekena mee kari dengan roti sorai a.k.a roti jala....pergghhhh...memang terbaik !
yang paling aku suka ayaq dia la....nama apa aku pun taktau...tapi memang lazat la....sluuurrrppp ! meleleh oooo....haha....then, pi batu gajah pulak...melawat famili ayahngah aku pulak....
hari ahad aku bermula seawal pagi jugak...pukul 830am gerak ke taiping...lepas wife aku balik keja ja, terus gerak....pi tengok tok aku yang baru keluaq wad kat hospital taiping...sebab penyakit kencing manis...biasa la kan...lepas raya ni...makan pun susah la nak kontrol kan...lagipun, tok aku pun dah tua dah...memang efek la....mak dan ayah aku pun ada jugak...mai dari penang...
aku dok kat taiping sampai pukul 2pm ....then, gerak balik semula mai ipoh...sebab nak pi open house GB aku kat bercham...pi konvoi ramai-ramai...semua pakat kumpul kat McD Tambun...sampai ja rumah GB..apa lagi, balun la...aku pun dok tengah lapaq kan...jauh drive kan? haha....macam biasa la...bila dah jumpa geng-geng pening ni...gelak tak ingat la bila sembang....aiyo, pening !
lepas tu, aku dengan famili pi batu gajah ...pi hantaq ayaq ubat untuk ayahngah aku....tok yang buatkan ayaq tu....sampai ja rumah ayahngah aku, makan lagi....rezeki kan....bihun goreng....memang sedap la....tak dapat di sangkal lagi....
fuhhhh, penat wei...serious penat....sampai rumah ja...aku dan auni terus lentok...mata sepet ja...sebab mengantuk tahap gaban ....wife pulak pi keja....shift malam kan....
huhu ~~~

kesimpulannya, hujung minggu aku padat lagi mampat...makan dan makan....sampai lebam. rezeki semuanya ...Alhamdulillah..

p/s : semoga tok kembali sihat ...banyak-banyakkan rehat dan makan ubat..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, September 9, 2011

apa pun tak boleh !

dah nak masuk 5 hari dah aku pi sekolah...namun, semangat untuk bekerja dengan penuh dedikasi masih lagi tercari-cari sebab tak berapa nak ada mood....ni semua gara-gara dah cuti lama hari tu...aku ni kalau dah cuti lama, bila nak start kerja balik memang payah la...sekarang ni pun aku sibuk dok tengok kalendar, bila pulak nak cuti...tak lama lagi dah nak cuti pulak...minggu depan 16hb cuti lagi...yeaaayyy ! Hari Malaysia kan...jumaat..
bila bercerita pasai sekolah ni, aku rasa semua cikgu-cikgu dok kalut anak murid depa nak exam la kan...minggu depan UPSR dah nak start...sama la jugak dengan cikgu di sekolah aku..pakat dok sembang UPSR saja...takdak topik lain dah aku dengaq..aku ni biasa la kan, bukan guru penting pun...aku ni guru Tahap 1 saja...aku mengajaq Tahun 1 dan Tahun 3...so, takdak la tau sangat perkembangan budak-budak Tahun 6..lagipun, aku mengajaq sesi petang...memang payah la nak tau sangat...haha...
apa yang tau, start semalam satu blok sekolah aku kelas dah tutup...kesian kat budak-budak sesi petang...merempat merata-rata sebab takdak kelas nak duduk..aku tengok ada yang dok kat kantin, ada yang dalam library, ada kat bilik pemulihan, ada kat tapak perhimpunan, kiranya merata-rata la....sekolah aku ni budak ramai..tapi bangunan ada 3 blok saja...mana la nak muat semua tu...sardin wei !
so, mulai minggu depan depa akan diberi cuti bergilir..makna kata boleh la aku relax sikit kan....syok ooo..lepas tu, jumaat cuti....weeeeeee ~~~ aku amat suka !
bercerita pasai family aku pulak, takdak apa yang best sangat pun...sama saja...cuma auni dah semakin besaq dah aku rasa....lagi satu, auni punya merangkak memang pantas...jenuh nak kampoi...cabaran betoi la...memerlukan stamina yang tinggi untuk mengawal pergerakan auni...
kuih raya dok belambak lagi dalam rumah aku ni...tak sentuh pun lagi...

p/s : esok ada LADAP la pulak, tapi takpa la kan...main saja...elok la dari dok nganga dengaq ceramah saja...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, September 6, 2011

Beraya sambil beriadah

Setiap kali aidilfitri mesti ada futsal..masuk dengan tahun ni, dah hampir 5tahun aku berjaya menjoinkan diri dengan acara 'futsal reunion' Mashoorian..memang menarik dan meriah..
dapat berkumpul dan mengimbas kembali kenangan-kenangan lama di zaman persekolahan..
Untuk futsal raya 2011 kali ni, aku secara tidak langsung dilantik sebagai pengelola cabuk..makna kata, aku la yang dok kalut kumpul orang sana sini dan dapatkan respon sama ada nak buat ataupun tidak..aku amat berterima kasih kepada Mr.Kamal Kamen yang sudi membantu booking court futsal...acara ni dijalankan pada Raya ke-2 jam 10pm - 12am di Sport Planet SAFIRA, Seberang Jaya Penang..
Alhamdulillah, setelah hampir seminggu dok plan..akhirnya, seramai 13 orang yang dapat menghadirkan diri ...ternyata semuanya amat teruja sekali dapat bertemu rakan-rakan seperjuangan dan beriadah demi kesihatan..
futsal berlangsung selama 2jam yang mana masa berlalu amat pantas...permainan penuh dengan gelak tawa dan kesungguhan yang jitu...haha
rasa-rasanya penat gelak dari main futsal.....begitulah jadinya bila dapat berjumpa rakan-rakan yang lama tak jumpa kan....lawak lawak !
memang meriah la baq ang....haha
ada sedikit gambaq yang sempat diambil sebagai kenang-kenangan ...

"pejai, wan plahang, p'doih pin, azri, tepet, huzai, zaman, wabeliu, kamal kamen, farid, asrof, zali, adik ipaq n sedara zali..."

terima kasih tidak terhingga kepada kalian semua yang sudi meluangkan masa untuk futsal raya 2011 kali ni..
Insyaallah, jika ada rezeki kita akan buat lagi di masa akan datang...

credit :
mr.pejai - tolong payung sikit kos futsal dan jugak gambaq yang supercool ni [gambaq ni aku cilok dari fb geng mana]
mr.zali - lemang dan rendang yang lazat [juadah setelah selesai berfutsal]

p/s : harap-harap acara akan datang akan lebih meriah !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, September 4, 2011

sakan !






tudiaaaa, pelbagai aksi dari auni raudhah di kala Aidilfitri 2011...terlalu banyak 'moment' yang menarik telah dipamerkan oleh auni...hinggakan tidak mampu berkata apa-apa lagi..tiada kata yang dapat menggambarkan betapa gumbiranya diriku ini melihat gelagatnya...

auni, ayah sayang laju-laju ...muaaaahhh !

p/s : terima kasih tidak terhingga kepada semua untuk Aidilfitri kali ini. penuh makna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Raya 2011


gambaq untuk raya kali ni amatlah sikit...ni ja yang ada..fuhhh..

Alhamdulillah, raya untuk tahun 2011 berjaya disambut dengan serba sederhana...wasatiah dalam segala bentuk dan segi..seperti biasa, permulaan syawal dimulakan dengan solat sunat aidilfitri dan kemudian diteruskan dengan aktiviti ziarah menziarahi sanak saudara..

raya kali ini, aku agak sibuk ke sana ke sini..semuanya dipenuhi dengan pelbagai aktiviti yang penuh dengan kegumbiraan..

Di sini sedikit sorotan sambutan raya aku untuk anda semua :

Raya Pertama
Kg. Gajah - Seberang Perak - Changkat Lada - Ipoh
Raya Kedua
Ipoh - Taiping - Seberang Jaya - Sekgoq
Raya Ketiga
Sekgoq - Ipoh - Batu Gajah - Sekgoq
Raya Keempat
Sekgoq - Tanjung Putus - Sekgoq
Raya Kelima
Sekgoq - Aloq Setaq - Ipoh
Raya Keenam
Ipoh - Sg.Siput - ????

pi rumah tok, pi rumah member, pi open house, pi rumah sedara, dok dalam rumah tunggu orang mai rumah aku, pi main futsal, pi lepaking kat kedai tomyam.....macam-macam la kira aktiviti aku kali ini...rasanya cuti aku tak cukup lagi ni...tengok-tengok dah kena balik ipoh dah....dah nak start keja dah....adoi !

raya kali ini lebih bermakna bagi aku kerana dengan kehadiran puteri kesayangan aku tak lain tak bukan auni raudhah...bukan main seronok lagi auni..dapat duit raya la katakan...semua orang auni kutip...haha...masyuuuk !

p/s : kesesakan di 'highway' PLUS amatlah menguji tahap kesabaran aku.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, August 31, 2011



kita sentiasa mahukan kehidupan yang lebih baik dan sempurna demi masa depan yang lebih cerah. Segala cakap kosong tidak memberi apa-apa makna..
Dengan kesempurnaan hidup, kita mampu meningkatkan lagi kualiti untuk terus berjuang !

Selamat Ulangtahun Malaysia Yang Ke-54
"1Malaysia : Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera"


MERDEKA !
MERDEKA !
MERDEKA !

p/s : begitu pantas masa berlalu...cuti pon dah 'sekerat' setel !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, August 29, 2011

tiba masa


"Mintak mak kuih sepotong..
Saya mahu makan kerna perut kosong..."

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin

p/s : raya..raya jugak...ingatlah orang yang tersayang !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, August 26, 2011

Kini tiba

pejam celik pejam celik pejam celik...
tunggu punya tunggu...
dah sampai jugak akhirnya..
hari ni pun dah hari Jumaat..
makna kata hari ni last aku pi qeja..
makna kata lagi esok dah start cuti ....yabedabeduuu !!
cuti lama mana?! lama tu tak la lama sangat...nak kata sat pun, tak la sat sangat..
orang kata yang sedang-sedang saja...tengah-tengah ja...
aku ni kalau bab cuti memang semangat, tak kira la cuti apa pun...cuti pendek ka panjang ka....janji cuti....
that's mean, aku tak payah pi sekolah selama seminggu..diulang lagi sekali..seminggu...bersamaan 7 hari...plus pulak dengan 2 hari...jadi la 9 hari....fuhhhh, nikmat tu....tak sabaq aih !
haha....bunyi macam aku ni tak pernah cuti kan....buat teruk ja lebih...tapi, apa aku peduli...aku yang cuti kan..So, it's up to me la kan...
tapi cuti kali agak special la sikit pasai cuti nak raya..semua orang pakat dok prepare itu ini ...kebanyakannya, sakan jugak la aku tengok...
bukan main syok lagi pakat dok wish kat sana sini...paling meriah aku tengok kat fb la...tag gambaq bagai....video la....post kat 'dinding' macam-macam pasai raya...mohon kemaafan .....nampak excited yang menggunung tu...takpa-takpa, setelah berjuang di Ramadhan..kini tiba masa untuk meraikan kemenangan di Syawal...tapi ada lagi lebih kurang 4 hari lagi...sabaq nooohhh...

lagu raya pun dah merata-riti aku dok dengaq...dalam radio toksah dok kata la kan...bukak channel ni, lagu raya...channel tu lagu raya...fuuhhh, memang raya la pendek kata....tu 'tera' panjang tak kata apa lagi...kalau dia nak kata jugak, taktau la jadi lagu mana kan....

So, Selamat bercuti kepada seluruh warga Malaysia terutama sekali yang beragama Islam..pasti dok kelam kabut nak balik kampung kan...
Berhati-hati di jalan raya...lepaih tu, drive tu jangan laju sangat...bawak dalam 35km/j dah la....pasai speed trap banyak sangat, merata-rata...siap keluaq list lagi bagitau kat area mana yang ada menatang tu...kalau kena, mau berayaq gak mata nak bayaq saman wei...
ni semua kes naya ni...oleh itu, jangan la 'too fast too furious' sangat..kalau tak, kena la 'too speed too trap' .....

p/s : aku plan nak kayuh beskat la kat highway nanti...kompom tak kena speed trap..ok tak?!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, August 24, 2011

senang sangat !


sebelum aku mula segala bebelan duniawi aku kali ni, apakata hampa semua try layan lagu yang atas ni..aku baru ja dengaq semalam...sekali dengaq teroih suka..pasaipa aku suka pun aku taktau..tak habis lagi dok kaji apa isi kandungan lagu ni..haha
aku suka sebab iramanya ....lirik dia aku tak berapa nak paham sangat. biasala, BI kan....aku ni kalau BI ni, lambat sikit la nak paham...nak kena ngadap lama-lama dulu...yang aku paham satu ja 'LOUDER' = lebih kuat @ lantang....lebih kurang macam tu la kan...
ok, sekian untuk intro kali ni.

masuk plak kat isi yang aku nak bebelkan kat sini.
sekarang ni aku SENANG SANGAT nak marah..marah sapa?!
sapa lagi kalau bukan anak-anak murid aku...depa ni memang jenis dok bagi darah aku mendidih dan naik mendadak, rasanya sampai tingkat 64 KOMTAR nun..hampeh betoi !
naik hangin aku bila dok mengadap depa ni...benda yang buat aku emo tak lain tak bukan pasai peribadi depa..takdak kesedaran sivik langsung kalau nak belajaq..mai sekolah 'direct' tak bawak buku, dah la tak bawak buku lepaih tu dok buat 'siruuu toya mat amin' hingaq sana sini...orang-orang macam ni memang la senang-senang buat aku sakit hati...mula la aku nak mengamuk..free-free ja kena maki bertalu-talu dengan aku..SENANG SANGAT aku marah sekarang ni..
kalau tak marah, mau depa pijak kepala aku..
aku rasa macam aku yang terhegeh-hegeh semangat nak depa pandai ....tapi depa ni, hmmm...memang hampeh la !
dugaan betoi la...tambah-tambah bulan posa ni kan...hilang habis pahala aku...dok marah saja..
dah try sabaq dah...tapi tak boleh jugak la, mau meletop ja...ohhhh aku ohhh...

haaaa...saja nak bagitau..kat sekolah tadi aku dapat la merampas 2 jenis mercun dari budak-budak ni...sakan gak mercun tu, bukan mercun pop cap ayam tu, tapi mercun mancis dengan teloq naga..berani betoi depa bawak mai sekolah...memang silap la dengan aku, aku rampas teroih...sekotak mercun mancis + 4 bijik teloq naga...baik punya dok ada...haha
mercun tu dok ada ataih meja aku...ntah-ntah esok aku pi sekolah hilang apa ?! kena rembat....

macam-macam la ragam budak-budak sekolah ni...kadang-kadang tu nak tergelak aku...tak jadi nak marah...banyak salah depa tu tak logik langsung..menyorok la apa la...macam la aku tak nampak...haru betoi depa ni...

oh anak murid-muridku, belajar la bersungguh-sungguh kerana ilmu itulah yang akan menjadi bekalan anda di masa depan kelak !
mode raya still merewang-rewang lagi ni..tapi dah nampak dah sikit pasai tak sabaq nak cuti ni...haha

p/s : aku nak kena pertingkatkan lagi daya kesabaran aku ke tahap yang lebih tinggi. aja aja fighting ~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, August 23, 2011

nak mai dah

tudiaaa...tudiaaa....tudiaaa....nak mai dah...tak lama lagi dah...hanya dipersimpangan saja lagi..tunggu nak 'kona' ja...lepaih tu teroih sampai...haha
aku rasa hampa semua dah dapat teka apa yang sedang bermain-main di dalam kotak fikiran aku ni kan...kan...kan...

apa dia?
1. gaji nak masuk ?!
2. cuti sekolah dah nak mula ?!
3. baju raya tak beli lagi ?!
4. nak raya aidilfitri dah oi ?!
5. balik kampung ?!
6. macam-macam lagi la kan..
7. futsal raya ?!
8. duit raya ?!
9. kerepek ubi pedas feveret ?!

aku rasa semua yang kat ataih tu sedang bermain-main di fikiran aku sekarang ni..cuma yang nombor 3 tu ja aku relax saja...tak terfikir langsung nak beli baju...haha...sebab baju tahun-tahun lepaih banyak lagi yang dok bergantung dalam almari...pakai pun skali skala saja...so, tak salah la kan kalau aku tak beli baju...lagipun, aku ni bukannya orang yang jenis bergaya bagai ni....
RAYA dah nak mai dah...tinggai berapa hari saja lagi posa kan...
so, segala yang berkaitan dengan raya ni pakat dok ready la kan..dalam kepala otak aku ni banyak plan nak buat time raya ni...tapi taktau la dapat laksanakan ka tak...kena tengok pada keadaan persekitaran dulu...kalau jadi, SEMPOI...kalau tak jadi, OK saja..

semangat CUTI dok meresap dalam diri aku dah ni...pi qeja pun, dok ingat cuti saja...tak nampak benda lain dah...haruuuu !

p/s : syok ooo kalau dapat main futsal time raya bersama-sama rakan sperjuangan Mashoorianz..ayuh futsal raya !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, August 21, 2011

kesabaran

entry kali ni ringkas dan padat.

hujung minggu aku kali ni banyak dihabiskan di rumah saja. sabtu di rumah. ahad pun di rumah.
hujung minggu kali ni aku transform jadi Mr.Mama menjaga auni...ma'am qeja shift petang..apa yang boleh aku katakan satu saja..Mr.Mama --> memang memerlukan kesabaran yang tinggi untuk tugas ni..walaupun, aku hanya perlu menjaga seorang saja, tapi penatnya ...fuhhh, percayalah...memang penat ...melayan segala ragam auni....
sampaikan tak boleh nak buat kerja lain langsung...nak kena mengadap auni saja...tinggal sat pun tak boleh...merata-rata dia pi...jenuh la nak kampoi...
bagi minum susu, bagi tidoq, bagi mandi, bagi pakai baju, salin pampers sebab berak, bagi mainan, bagi macam-macam la...

tapi, bila dikenang-kenangkan balik..aku kecik-kecik dulu pun macam tu la jugak...kesian kat mak aku penat jaga aku dulu...huhu..terima kasih, mak...abang dah banyak susahkan mak dulu..

so,
aku amat 'respect' la kaum ibu ni...mereka mempunyai ketahanan mental dan fizikal yang amat tinggi...
walaupun apa yang jadi, mereka tetap menjalankan tugas dengan baik..tanpa sebarang rasa sesalan dan rugutan..
Andalah superhero yang paling hebat !

p/s : auni oh auni....penat ayah..tapi takpa...ayah tetap sayang laju-laju kat auni...muaaahhh !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, August 19, 2011

Besar periuk, besarlah keraknya !

Assalamualaikum dan selamat pagi...
sekarang jam menunjukkan pukul 1:38am bersamaan dengan 19 Ogos 2011 hari Jumaat..mataku masih lagi cerah bak cuaca siang tadi..

walaupun sebentar tadi sempat melelapkan mata buat seketika...namun, keaktifan auni membuatkan lenaku terhenti...lantas mengepungnya yang ke sana ke sini...haha
auni oh auni...lewat sungguh menidurkan diri malam ni...sehingga terpaksa menggunakan teknik 'kegelapan' untuk melenakan auni...Alhamdulillah, teknik itu nyata sekali berhasil...
tahniah kepada wifeku yang sudah mabuk kemengantukan..
ok, itu adalah intro untuk anda semua. update serba sedikit mengenai aktiviti auni.

kalau hampa tengok pada tajuk aku kali agak ke arah perbincangan ilmiah sikit kan....ya dak?
bukan apa, tetiba saja aku rasa macam nak luahkan apa yang terpendam dalam hati aku ni...

besaq periuk, besaqlah keraknya...betoi dak?...aku rasa memang betoi la statement ni..
aku nak cerita sikit la pasai diri aku sendiri..takmau sentuh atau sabitkan orang lain dalam hal ni..sebagai kakitangan kerajaan, baru-baru ni kan telah dikhabarkan dengan berita yang amat dinanti-nantikan oleh seluruh warga...tak lain tak bukan BONUS la...apa lagi...
setengah bulan gaji untuk bantuan menyambut perayaan Aidilfitri yang bakal tiba...
Alhamdulillah, aku pun dapat la merasa bonus tu...tapi, dengan sekelip mata saja..cerah habis...haha
mana pi pun aku taktau...nak kata beli itu beli ini, takdak la sangat...sikit-sikit saja...sama macam tahun-tahun lepaih..beli mana nak guna saja...takdak la kata nak bergaya sakan...bagi aku dan jugak prinsip hidup aku...selagi boleh guna, selagi tu lah aku guna....
ada orang dok kata yang aku ni kuda la, sep la, itu la ini la....kata pi la...aku nak heran apa kan..aku tau kemampuan aku setakat mana....kalau aku mampu, pasti aku dapatkan...kalau tak, aku berangan ja la...haha
maksud aku kat sini, bila kita dapat banyak..maka yang nak habiskan jugak akan banyak...ya dak?! itu bagi aku la...kot bagi hampa lain ...lain la...
kekadang tu, pernah jugak la jadi kat aku sampai tak boleh nak bernafas la...sesak nafas tak ingat punya...hanya Allah saja yang tau time tu...kawan-kawan? entah la ke mana hilangnya...
keluarga? aku ni pattern susah nak libatkan keluarga dalam masalah aku...so, aku hanya diamkan diri selagi mampu...dan cuba sedaya upaya untuk mengatasinya....
itu sebab la, kita ni kena sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada dan dapat...jangan terlalu mengharapkan sesuatu yang lebih...dah dapat banyak, nak banyak lagi...haaaa, nanti mula lah jadi macam-macam....Allah nak tunjuk kat kita ni senang saja...

oleh itu, kita kena sentiasa beringat...berwaspada...bersiap sedia dengan segala kemungkinan yang bakal berlaku...

macam la dengan "besaq periuk, besaq la lagi keraknya"

sama-sama la kita renung bersama...walaupun, kekadang tu kita sendiri pun tak akan faham ....
Semoga Allah memberkati kita semua...Insyaallah.

p/s : dunia....dunia jugak...akhirat jangan lupa nooohhh !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, August 15, 2011

Selingan

Alhamdulillah, hari genaplah 15 Ramadhan 1432...maknanya dah 15 hari kita dah puasa..pejam celik pejam celik, masa berlalu dengan pantas...
masa minggu awal puasa dulu, fuuhhh memang teruji tahap kesabaran...tekak ni asyik dahaga saja, tengok gambaq makanan pon dah terliuq teruk...hmmm, dugaan dugaan...
tapi kini alhamdulillah, dugaan tu rasanya dengan slumber aku boleh tepis...cehh, ayat riak gila aku ni...takpa la kan...tu semua untuk menguji tahap ketebalan iman di kala Ramadhan ...
aku bersyukur, sehingga ke hari ini aku dapat menunaikan ibadah puasa ...maksudnya takdak hari yang kantoi lagi la kan...akanku teruskan kecemerlanganku ini, Insyaallah...
Harapanku Ramadhan kali ini akan diterima olehMu Ya Allah...



Bukalah mata bukalah minda....
Pasti akan nampak segala-galanya...
apa yang tersurat dan apa yang tersirat !

hari ini merupakan hari kembali ke sekolah..makna kata aku akan kembali mengadap budak-budak LINUS..aduhai, hilang sabaq lagi la nampaknya aku..
nak kena praktis senyum ni....senyuuum ~~!

p/s : hari ini hari Isnin...esok? esok hari Khamis cikgu...adoi, punggaaaahh dah hampa ni !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, August 11, 2011

Part 1 : Perihal Ramadhanku

dah lama rasanya aku tak memborak-kosongkan diri aku di laman ni..
so, hari ni aku ingat nak borak pasai beberapa benda ...walaupun tak berapa syok sangat, aku tak kira la...aku nak buboh jugak...haha...dah nama pun laman tayarsoton kan...
memang tayar la...so, bedai saja
pasai apa?..pasai bulan posa la ..apa lagi kan....
aku teringat masa kecik-kecik dulu, bila posa ja mesti sekerat hari...kalau kata posa selama sebulan 30 hari kan..makanya aku akan posa jadi 15 hari saja la...sebab tiap-tiap hari aku posa separuh ja...selalunya sampai pukul 12 lebey la...sebab time ni kan time tengahari rembang, ang mau tau la kan cuaca dia lagumana...hangat tak ingat punya..perkara standard yang aku buat bukak peti ais la...langgah dua tiga botol ayaq aih...memang puas hati la...lega oooo....haha
amcam, ada best ? mesti la best sebab langgah ayaq time bulan posa....
aku selalu bagitau kat mak aku yang hari punya separuh hari posa kita gabung la dengan esok punya, jadila sehari posa...ya dak?! haha...geliga kan otak aku ni...boleh plak main gabung-gabung...haaaa, hampa tengok aku dulu macamana...dah terer math kot !haha
hmmm, tu semua cerita zaman tok kadok dulu...kanak-kanak ribena la kata orang...
takpa la kan, tu semua penting untuk kita nak belajaq posa kan..tambah-tambah time tu budak-budak lagi..
zaman la ni, alhamdulillah posa aku cukup....amin...
cuma pernah terkantoi dulu time tu aku mengajaq kat jb...aku ingat lagi..aku kantoi sehari posa kot...pasai perut aku memulaih semacam ja time tu...kalau tak silap aku time lepas sahor..teroih aku pi klinik..member aku tolong bawakkan..tq sahabat...tanpamu mungkin tiada lagi aku hari ini..cheeewaaahh, ayat sadis tuh...
siap aku balik jumpa makcik aku lagi..pi buat ultrasound...last-last suspek aku kena 'gall-blader'...fuuuhhhh, terkejut mak, nox ! aaauuuwww !
hampa tau dak apa menatang tu 'gall-blader'..apa, tak tau...hmm, apa lagi ...pi la gugel...haha
siap ambil darah lagi...tapi akhirnya, alhamdulillah...aku normal....just saspek ja....lega mak nox !
tu la serba sedikit cerita pasai Ramadhan aku...ada banyak lagi....tapi tak larat dah nak taip...lenguh jari dah aih....haha
cerita pi bazar ramadhan kt stadium lagi...bukak posa ataih menara lagi..isk, macam-macam la kiranya nak cerita kat hampa semua...lain kali la kot....haha

pssstt....semalam aku rasa hari rajin aku kot...pasai apa?...pasai aku berjaya buat coq korea dengan kek batik....haha...semangat ayam betoi ! aku pon tak tau pasaipa aku rajin sangat....
besala kan....lelaki meekari....wakakakakaka

p/s : nak makan kek, tapi perut dah kenyang sangat dah...nak kena tunggu bukak posa malam esok la kan...hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, August 9, 2011

rezeki

Alhamdulillah, syukur kepada Yang Maha Esa..
akhirnya, mendapat rezeki untuk Aidilfitri kali ini...
terima kasih daun keladi.


Bonus setengah bulan untuk kakitangan awam, pesara

KUALA LUMPUR - Kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam bulan ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan juga bersetuju memberi bayaran khas sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.

"Bonus dan bayaran khas ini akan dibuat pada pertengahan bulan ini," kata Najib yang juga Menteri Kewangan dalam satu kenyataan semalam.

Katanya, bonus itu adalah bagi menghargai sumbangan serta dedikasi penjawat awam dalam memudah dan menjayakan pelaksanaan program pembangunan negara.

Perdana Menteri berkata, kerajaan berharap pemberian bonus dan bayaran khas itu dapat meringankan beban penjawat awam dan para pesara kerajaan dan membantu mereka membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

"Ini menunjukkan bahawa kerajaan sentiasa prihatin dan sangat menitikberatkan kebajikan penjawat awam dan pesara kerajaan. Pemberian ini juga merupakan satu penghargaan kerajaan kepada seluruh penjawat awam," kata Najib.

Katanya, pemberian bonus dan bayaran khas itu akan melibatkan 1.27 juta penjawat awam Persekutuan dan 590,000 pesara kerajaan dengan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2 bilion. - Bernama

sumber : Kosmo!


p/s : LINUS oh LINUS...bilakah kau nak menenangkan jiwaku ini?
Link
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...