mcm2

Friday, April 29, 2011

TR3


p/s : tak sabaq weh nak tengok filem feberet aku nih....haha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, April 26, 2011

tak sihat

mood aku hari ni ialah mandom...yakni tak larat...
sebab apa aku tak larat...sebab aku tak sihat...demam 'kura-kura' melanda...
aku rasa badan start jadi macamni awal pagi semalam...time tu aku terjaga nak tengok bola 'city vs blackburn'...badan aku menggigil semacam ja...seram-seram sejuk...bila aku terjaga ja, terus aku capai selimut...tak pernah lagi aku jadi macamni...lain macam ja menggigil...
aku rasa memang tak larat tersangat-sangat, sampaikan aku rasa macam nak mc ja hari ni...tapi lepas aku telan ubat, aku rasa macam ok plak...aku pon pi la sekolah...
dah sampai sekolah, aku dah rasa lain macam dah...badan lunyai rasanya...nak mengajaq pon tak syok ja...suara pon slow sampai budak-budak pelik tengok aku...
last sekali, aku betoi-betoi rasa tak mampu dah nak mengajaq...aku pon pi jumpa PK Petang aku...mintak izin nak balik...PK aku ON saja...so, pukul 430pm aku balik rumah...
sampai rumah ja, aku telan ubat lagi...bungkus habis satu badan bagai ....nak bagi badan berpeluh...
sekarang ni, aku rasa ok la sikit...sikit saja...tapi kepala sakit sangat ni...penoh dah 'salonpas' aku tempek kat tengkok aku ni...nak bagi kurang rasa sakit kepala...
fuuhhh, memang seksa la rasa macamni...nak buat kerja apa pon tak best....rasa malas ja...
moga-moga esok aku kembali sihat...insyaallah...telan ubat lagi tadi...

p/s : sakit ni penghapus dosa-dosa kecil kita...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, April 23, 2011

gelagat

zaman sekarang ni semua orang pakat dok kata dengan teknologi segalanya 'mudah aje'...
dengan internet...dunia dihujung jari ja kan....ya ka?
hmm...itu semua terpulang kepada persepsi masing-masing...
bagi aku, internet ni banyak membantu kita dalam memberi panduan tentang sesuatu perkara...tak kira berfaedah ka dak...sama ja...diri sendiri yang tentukan...tudiaaa, ilmiah gila ayat aku ni....bedai saja....
amcm intro aku...macam hebatkan ? macam ja la...
aku bukan apa...tujuan utama kali ni, nak bagitau yang 'intan payung' aku dah pandai dah mengadap laptop...pantang 'on' ja kompom dia melangut tengok...
try tengok yang kat bawah nih...gelagat auni raudhah....

tudiaa, daddy dia pon kena tolak tepi...

apa-apa pon, terpulang kepada kita sebagai 'parent' untuk mencorakkan peribadinya...
ke arah 'cerah masa depan' dan 'sedap mata memandang'....insyaallah.

p/s : semua benda auni tengok pasti dia nak 'cekau' !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, April 21, 2011

Sorotan suam aje

fuuhh...agak berhabuk laman sesawang aku ni...ni semua gara-gara terlalu busy[busy ka?]
boleh la tahan busy...sampai memeningkan kepala aku ni ...sehinggakan hampir seminggu aku mengalami sakit kepala yang asek menyerang...hampir mau meletup..kebabooooommm kecepeerrr !
ok la ...aku nak buat sorotan ...ala macam 'highlight' tu...
selepas aku daftar ja USM hari tu..kepala aku ni asek sakit ja...mybe tak boleh nak terima hakikat ni yang aku dah jadi 'student'...memang aku blur habis...bayangkan la masuk kuliah lecturer tak cakap banyak dah...first thing dia bagi tak lain tak bukan 'asignment' ....tudiaaa, dia punya asignment memang susah gila ....sampai aku pon tak tau macamana la aku nak buat...pening habis...sampai la ni aku dok tak paham apa langsung...apa kehendak 'asignment' tu...memang aku agak risau la dengan keadaan aku ni...orang lain aku tengok dok kalut bincang itu ini....aku plak, blur ja...hmmm, Ya Allah...berikanlah aku petunjukMu....
sampai kekadang tu, aku rasa macam menyesal jugak pasal sambung 'study' ni...tapi, bila dipikiaq balik..mau tak mau nanti aku kena sambung gak kan....hmm....dunia...dunia...
dah la tuh...aku dah tak tau nak kata lagumana lagi dah...
tukaq topik lain la plak, ok...selepas aku balik dari USM tu..kepala aku mula serabut pasal keja yang bertimbun-timbun kat sekolah tu....antaranya Laporan LINUS, Soalan exam a.k.a mastercopy...semuanya nak kena submit dalam minggu ni...tudiaaa, lagi bertambah la sakit kepala aku ni...sampaikan aku pi hospital check tekanan darah...story dia aku dah post dah sebelum ni....pasal LINUS ni paling aku serabut...dah la aku ni jadi penyelaras...hampa tau la kan bila dah jadi penyelaras ni...segala-galanya kita kena kumpulkan...tapi aku bersyukur la, rakan keja aku memang mantap...so, taklah aku rasa down sangat...segalanya dapat dibereskan dengan jayanya....alhamdulillah, syukur...
bab mastercopy pon aku dah setel...kali ni aku kena buat 2 paper exam...Math paper 1 dan 2...lagi satu kena buat soalan PJK...so, sekarang ni apa yang aku boleh rumuskan fikiran aku agak tenang la...melainkan bab USM tu...haha...satu habuk pon tak mula lagi...
bercerita pasal family plak, semuanya 'under control' la kan....haha....
Auni dah semakin besaq dah aku tengok....happy aku weh...dapat tengok anak sendiri membesaq dengan elok....semoga berkekalan hendaknya....Insyaallah...
auni....daddy luv u so much !
dah taktau nak taip apa lagi dah...lain kali plak sambung...sekian.

p/s : syok jugak lagu 'price tag' ni....ka-cheng ka-cheng !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, April 17, 2011

seharian bertapa

Hari Sabtu bersamaan dengan 19hb April 2011 merupakan hari yang sukar bagi aku..sebab apa?
sebab hari ni merupakan 'first day' aku sebagai pelajar...datang USM Penang dengar kuliah...perjalanan aku bersama-sama rakan bermula seawal jam 500am dan berakhir pada 100am...fuhh, memang mencabar dari segi fizikal dan mental aku dibuatnya...
setelah seharian mendengar kuliah dari lecturer-lecturer yang hebat, maka 'assignment' pon menjelma...ternyata amatlah banyak...sampai tak paham apa satu pon..tak tau la macamana nak buat semua tu...takpa, yang tu nanti-nanti pon boleh...apa yang perlu sekarang ni, semangat nak belajar yang penting...bab-bab nak buat tugasan semua tu kena 'hold' dulu...sebab apa? sebab tak clear la...
nak kena banyak bincang dengan member ni...
ok la, nanti aku sambung lagi....mata dah tak mampu dah nak bertahan...
kesimpulannya, hari ni aku mengharungi 20jam yang amat mencabar...

p/s : City dah menang...barca macamana plak?...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, April 13, 2011

tak selesa

dua hari lepas, badan aku ni rasa tak sedap ja..sebab utama adalah aku sakit kepala yang sangat-sangat...rasa macam nak pecah kepala ...
sebelum ni pernah jadi jugak, tapi takla seteruk ni...sampai ramai yang dok kata aku kena 'high blood pressure' a.k.a darah tinggi...ish, takkan la aku nak kena kot...muda lagi ni...30-an pon belum sampai...takkan la...
so, pada firasat aku la kn, punca utama aku dok sakit kepala bagai nak gila ni tak lain tak bukan..kompom pasai kerja...aku dapat rasa beza sejak dari awal tahun lagi...tahun ni aku banyak mengajar tahun 1...sampai 10 kelas..hampa paham-paham ja la perangai depa semua ni...memang menyakitkan hati dan otak.....so, stress pon menyerang la diri aku ni...tu yang dok buat sakit kepala ja ni...
nak kata sebab makan, mustahil ! ....sebab aku ni bukannya jenis yang makan macam-macam...
so, semalam aku, wife, auni, mak ngah, nana n rina pergi la hospital batu gajah...aku mintak tolong dengan mak ngah nak buat 'BP Test' ....saja nak check aku punya tekanan darah...risau jugak aku nih...
setelah di'check' Alhamdulillah...aku normal....sihat...cumanya kadar nadi aku ja rendah...sebab apa, aku pon tak tau...


risau jugak aku ni...takkan la aku nak kena 'migraine' kot...stress punya pasai la ni...mintak simpang la kan...

p/s : ni pon kadang-kadang sakit kepala tu dok mai...adoi !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, April 10, 2011

otak kasi 'power'

memandangkan minggu depan yakni 16 April 2011 aku akan memulakan sesi pengajian kat USM, aku rasa ada baiknya kalau 'refresh'kan balik tips macamana nak kuatkan ingatan dalam kepala otak aku ni...kiranya hampa pon boleh la baca skali...mana la nak tau kan, sekarang ni kita banyak senang lupa....ala macam pepatah Melayu tu 'orang Melayu kan mudah lupa'...salah sorang daripada orang Melayu tu tak lain tak bukan, aku la...aku sekarang ni selalu sangat lupa...awai-awai tu ingat la, tapi bila dah tinggai lama sikit...pasaaaang, lupa abeh semua...tu kisah aku la, hampa punya kisah aku tak tau la...ntah-ntah lebih kurang ja macam aku kn...kn...kn..??
ok la...intro panjang la plak...
jom kita masuk kat isi..

1- tidoq mau cukup - itu paling penting skali...badan kita ni perlukan rehat pasai penat bekerja dari segi mental dan fizikal...so, kena la tidoq bagi cukup...jangan dok tidoq lewat sangat...dak pon, tidoq lama sangat...tu semua nak bagi pelingkop memori kita...[cehh, aku dok kata kat orang, aku pon dok tidoq lewat gak]
2- mengawal tekanan - maksudnya, kita kena jaga keadaan jiwa raga kita..jangan dok bagi kacau sangat...nanti mula la nak kena penyakit 'jiwa kacau'..kalau bab tekanan ni apa lagi, pasai keja la...keja betimbun-timbun punca utama..tak pon, masalah keluarga, kewangan etc..haa, ini semua punca ingatan kita tak kuat..
3- bersenam - yang ni pon penting weh, kesihatan mau jaga...bila kita dok rajin bersenam, peredaran darah kita akan lancar seluruh badan terutamanya otak..ini semua akan memantapkan otot dalam kepala otak kita..jangan dok malaih sangat nak bersenam..nanti mula la nak kata 'ishh, awat yang aku gemok sangat la ni'...padahal, penyegan nak bersenam..ptuihh...joging keliling rumah pon jadi la kan..
4- banyak membaca - aku rasa la kan, tips ni la paling penting...nak bagi kuat memori kena la baca banyak..kalau pemalaih nak baca nak ingat lagu mana kan...dah baca tu, kita kalau boleh ulang banyak kali...baru la orang kata maklumat yang kita baca tu boleh melekat dalam otak..[tips yang ni aku berat sikit la...pasai, aku bukan la jenis rajin nak baca]
5- membaca Al-Quran - yang ni kita kena amalkan sebagai muslim dan muslimah ...bila baca jiwa kita insyaallah akan mendapat ketenangan...sehari satu ayat pon takpa kan dari tak baca langsung...kena ingat tu..baru la Allah nak tolong kita, ya dak?

ada banyak lagi aku rasa tips nak menguatkan ingatan...tapi aku rasa 5 yang kat atas tu pon dah cukup kot untuk kita sama-sama menambahkan kekuatan memori ...
macam situasi aku sekarang ni, aku rasa otak dah hampir berkarat pasai dah lama tak study...minggu depan ni dah nak mula USM aku..mau tak mau kena la kampoi sedaya upaya...
moga-moga tips ni dapat la membantu aku dalam usaha untuk memasuki alam 'student' balik..
Insyaallah.

p/s : kita sebagai manusia kena la saling ingat mengingati.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, April 8, 2011

sukar diungkapkan


suatu ketika dulu...
aku sentiasa menikmati iramanya tanpa ragu-ragu...
kini, aku kembali menikmati kesyahduan yang nyata !

p/s : terkenang zaman pelajar dulu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, April 7, 2011

jadual belajar

apa habaq semua?
sihat la kot kan....
kali ni aku nak update pasai 'study' USM ...
jadual dah keluar..aku baru lepas tengok kat sini
minggu depan dah nak mula...tudiaaa, macamana la nanti...aku pon tak tau nak jadi lagu mana..
untuk semester 1 ni, aku kena pi USM, Penang sebanyak 5 kali...
1- 16 April 2011
2- 30 April 2011
3- 7 Mei 2011
4- 21 Mei 2011
5- 18 Jun 2011
6- 6 dan 7 Julai 2011 [exam wehh...pi daahh]

klik untuk tumbesaran

Semoga aku dapat menghadapi satu cabaran dan dugaan baru dalam hidup ini, Insyaallah.

p/s : tudiaa..serabut assignment dengan exam dok mai dah..punggaaaah !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, April 4, 2011

sesudah itu

ok...merujuk kepada 'berlalu pantas' ...aku nak cerita la kesudahannya...
alhamdulillah lega rasanya, aku dah berjaya melepasi 'moment' itu..
aku dah selesai diselia oleh PK Petang aku...komen yang aku dapat ada yg positif dan ada yg negatif...yang negatif tu memang sah silap aku jugak...banyak yang tak siap seperti yang dikehendaki...tapi xpa, aku akan cuba siapkan sedaya upaya...
so, ini semua hasil yang aku dapat daripada seliaan tadi...



klik untuk tumbesaran.tq

p/s : next job....1-PPG 2-LINUS fuuhhh....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, April 3, 2011

berlalu pantas

tudia...cuti hujung minggu berlalu cepat sungguh...takdan aku nak joli puas-puas...jem betoi
balik penang pon rasa sat sangat...pi mai pi mai habis macam tu saja 2 hari sabtu dan ahad...
dari ipoh pi penang....then, penang mai ipoh balik...sekarang ni aku dah kembali ke ipoh...auni seronok tak sangga la pasai dapat jumpa tok dan tokwan dia...lepas tu, ramai jugak orang sekgoq dok tunggu auni...depa semua pakat nak tengok auni macamana dah....
seronok aku bila tengok semua seronok ! apa ayat aku nih?...betoi ka?....
bila aku dah sampai kat ipoh ni...mula la aku nak serabut pikiaq pasai keja...
untuk makluman hampa semua...esok aku nak kena 'observe' dengan PK Petang sekolah aku...jem weh...dah la buku lesson note aku ada kat sekolah...mana la aku nak ingat topik apa aku nak ajaq esok...punggaaaahh !! pi dah aku esok.....
so, kita tunggu ja la esok macamana....
nanti kalau aku rajin, aku update kat hampa....
adoi !

p/s : target minggu ni nak siapkan borang kuning...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, April 1, 2011

balik kampung

perjalanan jauh tak ku rasa...
woooo wooo wooo balik kampungggg....
woooo wooo wooo balik kampungggg....
woooo wooo wooo balik kampungggg....
hati riang....

excited weh nak balik kampung malam ni...dah lama rasanya aku tak balik kampung...
Penang tunggu aku malam ni...
Auni pon nak balik jugak, nak jumpa tok dan tokwan...
malam ni Auni jadi driver...ayah dengan ibu dok belakang...jadi bos pulak....

p/s : sebelum balik kena singgah tesco sat, nak jumpa shak....mau return barang baek punya !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

malam ini bermula

nindiaaa....dah keluaq dah jadual program terbaru Astro yang mana bakal menjadi satu fenomena tak lama lagi...Maharaja Lawak Astro 2011
semua otai-otai raja lawak dari season 1 sampai la season 5 akan berentap ....kompom gempak la kan...kira sempoy la program ni...tak sabaq rasanya nak tengok...
malam ni pukul 10 akan start minggu 1 punya...
adoi...melepas la aku malam ni....pasai malam ni aku nak balik kampung...elok sampai nanti, habis dah program ni...takpa, hari sabtu kompom astro ada ulangan punya...haha...best !

p/s : Yus dgn tauke bergabung tuh...mau pening nanti...ekekeke
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...