mcm2

Saturday, February 26, 2011

menarik

untuk post kali ni, aku rasa aku agak ketinggalan daripada anda semua..tapi aku tetap nak memberi pandangan jugak...aku tak kira !
ia berkaitan dengan filem Melayu kita yang meletop2 sampai 'pejabat-kotak' sana sini...tajuknya KHURAFAT...aku baru saja tengok semalam...aku menonton bersama-sama puteri kesayangan aku, AUNI...tatkala jam menunjukkan pukul 720am pada ketika itu..
walaupon, filem ni dah lama kat panggung, tapi baru semalam aku berkesempatan nak tengok.Aku donlod saja....tak beli pon DVD dia...tak mampu la katakan...huhu..
bagi aku jalan cerita dia memang style la...lain dari filem2 hantu yang dok ada kat Malaysia ni..jalan cerita dia 'sat kona sana, sat kona sini' membuatkan aku amat tertarik...tapi yang xsyok nya, 'duration' cerita ni macam pendek ja...aku rasa 1jam 15minit ja kot...lagi satu aku nak abaq, part seram standard la dengan cerita hantu yang lain tapi yang 'plus'nya saspen tak hengat abaq hampa...aku yang tengok kat rumah pon saspen, apalagi depa yang dok tengok dalam panggung...kompom tutop mata terpekik terlolong ! mesti punya lah !
ending dia amat menarik yang mana telah membongkarkan segala kekusutan para penonton yang tengok...haha..patotla tajuk dia KHURAFAT...
ok, itu saja leteran aku.sekian, tq

p/s : semangat aku donlod cita nih ! haha...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, February 24, 2011

Kelaziman Drama Kita

ekekeke...aku minat gila mamat ni punya video...banyak video dia buat...pasai ucapan raya la, jiran la etc...
lawak gila...idea dia mmg A la..xberhenti aku gelak sbb gaya penyampaian dia mmg terbaek !
part dato' mmg xbleh blah...sakai gila...hehe
then part cinta terhalang awek dia mmg cun la....last skali part hantu...yg ni mmg aku xleh tahan gelak dgn ayat dia..."tak payah cakap, aku tau mesti ang nk pedajai org punya !"

terbaek la anda ! semoga SUCCESS slalo....

p/s : orang Utagha mmg sempoi !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, February 22, 2011

keputusan dibuat

merujuk kepada perasaan keliru yang lalu, aku telah pun membuat keputusan.
So, jawapan aku adalah YA...aku berterima kasih kepada semua kawan yang tak henti-henti memberi pandangan dan komen kat aku berkaitan dengan kekeliruan ni kat fesbuk dan sms....
tanpa anda, pasti aku sampai sekarang xleh nak buat keputusan lagi...
banyak kesan yg tak elok untuk aku kalau pilih TIDAK ...
1- Nama aku nanti kompom kena 'blacklist' dengan KPM...
2- Nama aku saheh kena 'banned' 4-5 tahun kalau nak apply balik...susah aku nanti...
Oleh itu, lebih baik aku terima...pasal ilmu ni belajaq sampai ke tua pon xhabis...elok aku sambung...kalau tak sambung sekarang ni, nanti2 aku kena sambung gak kan...betoi x?
umoq pon semakin meningkat, otak pon semakin berkarat....elok la aku sambung 'tera' umoq dok 'muda' lagi ni.... lagipon, ramai member2 aku yang dapat sambung....nanti boleh la 'paw' assignment depa...haha....'jimat' tuuuu.....
Semangat belajaq datanglaaaaah kepadaku !
Semoga aku tabah menghadapi cabaran baru ini...
Insyaallah...

p/s : time cuti sekolah merupakan time untuk aku 'perah' otak aku sampai lebam. sekian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, February 21, 2011

keliru

klik utk tumbesaran

YA atau TIDAK ?
aku memerlukan bantuan daripada anda semua....

p/s : klu tak terima, agak2 kena 'blacklist' x?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

jalan2 sampai lebam


"seat-belt plez !"

hari ahad bersamaan 20.02.2011 merupakan hari jalan sedunia...maksudnya, xlekat kat rumah...
auni amat teruja skali bila dia tau yg dia akan keluar jalan2....mari kita ikuti coretan daripada Auni Raudhah.

"ehem...ehem...Seawal 800am auni dh mandi dan ber'mekap' secomey2nya dengan bantuan daddy...lebih kurang pukul 850am, Opah Ma dan Auntie Nana sampai dr elephant stone [Auntie Rina xdpt join sebab pegi tuisyen].....then, auni pon join daddy, Opah Ma n Auntie Nana pegi hotel seri Malaysia coz Auntie Nana ada taklimat pasal Kolej Yayasan Alor Gajah, Melaka....lama jugk taklimat tu, start pukul 10am sampai ke pukul 1245noon.....auni penat menunggu, apa lagi...auni pon minum susu la...dah kenyang tu tido la plak sebelah daddy....daddy pon ngantok je auni tengok....hehe....
kemudian, pukul 1pm lebey, auni pegi GM plak...ala Grenntown Mall....orang ramai la jugak...mula2 tu planning nk pegi Jusco, tapi daddy xnak pasal kt sana crowded sgt...sesak nafas la...dh sampai je GM, auni pon baring la dlm stroller.....Auntie Nana tolong tolakkan...fuyooo, syok ooo !
kami pegi makan sebab lapar sgt....Opah Ma makan nasi campor sama dengan daddy....Auntie Nana plak makan nasi ayam....jam pon dh pukul 210pm, daddy pon kol ibu...suruh ibu datang GM...tunggu punya tunggu, ibu pon sampai lebih kurang pukul 255pm...lama jugak la auni tunggu kan...ibu dari hospital pasal keja shift pagi....bila ibu sampai, ibu plak makan nasi goreng paprik..auni tengok je...sebab auni xsuka la nasi tuh...auni suka 'susu fresh' aje...
dah semua kenyang, kami pon round2 la kejap dalam GM tuh, tengok2 henpon dan borak2....
jam pon dh pukul 4pm, kami pon balik la rumah....Opah Ma n Auntie Nana singgah rumah auni jap nak ambil DVD Hantu Kak Limah....bila auni sampai je rumah, auni letih sangat...tapi auni hepi sgt sebab dapat jalan2 dgn ibu, daddy, Opah Ma n Auntie Nana....
hmm...ok la semua, auni betul2 dh letih nih, kita jumpa lagi k...auni nk titun....tata...."

hamboih2....sempat lg puteri aku ni bercoret2....hmm...auni...auni....

p/s : penat:letih:gumbira:semua ada !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, February 20, 2011

nafas plez !

"32 budak hitam"

2 hari yg lepaih, aku dapat jadual kerja aku yang baru...ternyata amat membebankan mental dan fizikal aku....bila aku tengok pon dh rasa semak kepala...tu belom buat lg...hmm...ntah la...
esok secara rasmilah jadual kerja ini akan digunakan untuk sekolah aku...bukan main banyak lg waktu mengajaq aku nih...tak pernah aku dapat sebanyak ni sepanjang aku bergelar guru....paling banyak pon 29 waktu saja...tapi kali ni, ambek kau 32 waktu....rasa macam sesak nafas saja...nak kena standby tong oksigen satu nih...buat bekalan dikala tak cukop nafas....waktu free tu boleh kira ja berapa...jeles aku dgn depa yg waktu tak banyak tu....
kerja...kerja...xabeh2 dengan kerja....dah la nak kena mengadap budak2 Tahun 1 yg sememangnya xreti bahasa, xmakan saman, xreti dok diam dan segala2 nya xreti....pening kepala aku....
balik kerja ja sakit kepala...malam kompom pingsan awai.....ni semua penangan budak2 Tahun 1....dh xlalu aku dengan depa nih...hanya Allah saja yang tau betapa susahnya nk handle depa nih....
punggaaaaaaahhh !!

p/s : semakin hari semakin penat rasanya otak ini !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, February 17, 2011

sekian lama

setelah sepurnama aku tidak muncul dengan berita hangat lg panas, kini aku kembali lagi...
dikala angin sepoi2 tatkala awan berkepoi2 berterbangan kesana kemari.....
walaupon tiada maklumat yg jelas sebenaqnya, tapi aku gagahi juga untuk me'update'kan blog usang aku ini...
so, aku telah memutuskan untuk membuat review aku pada minggu2 lepas dan ini....
minggu lepas seperti biasa aku amat bz....walau kadang2 tu buat2 bz....ala, besa la kan aku ni...msti bz punya...haha...kalah polis trafik yg dok jaga jalan yg jem tuh....minggu lepaih aku sekolah 6 hari abaq hampa...tudia...nallaa baek punya...dh nak lebam aku dibuatnya....tp nak buat lagu mana kan...terima ja la....dh saya ni kan 'menurut perintah' !
siap ada gotong royong skali...abeh berhabok, bersawang, berdebu etc aku .....mmg sempoi la...siap leh jd tokey besi burok sat....dpt la sikit rezeki tuh...hehe...
ok cukop utk minggu lepaih, aku dh cemuih dok taip lama2....kang pukoi 8malam pon xabeh...
so, kita teruskan lagi ke agenda seterusnya iaitu minggu ini plak...seperti besa, aku masih lagi dengan bz aku....haha...kali ni, pakcik 'jaga' yg dok kalut jaga budak lintaih jalan sambil pegang signboard 'STOP' tuh pon kalah dengan bz aku....tudiaa, contoh yg aku bagi ni mmg terbaek la...
minggu ni sekolah aku minggu exam, maknanya aku boleh la relax sikit daripada dok mengajaq budak2 Tahun 1 tuh...aku serious serabut dengan depa nih....marah p la lagu mana pon, last2 aku yg tensen...depa relax ja...menangeh pon sat ja, lepaih tu 'huuhaa' balik...jem betoi !
tapi serious abaq hampa, aku mmg hilang sabaq dengan depa nih....rasa nk boh penampaq ja sorang2....mmg ketegaq nk mam*** ! ish3, awat jadi lagu tu xtau....menyusah betoi la....
macam besa...lepaih exam, giliran aku plak yg terok nk mark paper budak....nnti macam2 la aku leh jumpa...tulisan jerman la, tulisan arab xberapa arab sgt la, dan yg paling xtahan ada tuisan mambang ....tudia ori mai abaq hampa....pening pala aku nak mark...adoi !
ok, sekian nukilan daripada aku....bertemu lagi di lain masa....
ops, sebelum terlupa....aku mmg suka la tgk kumpulan Balas punya 'perfomen' depa time minggu 6....mmg sakai gila....yg paling xtahan tuh ayat nih "tudiaaa....LOBOS !" wakakakaka....mmg dabel meaning la...tapi xpa, aku suka...sebab lawak xhengat....hampa try la tengok....kompom gelak xabeh punya....

p/s : hari ni kena p sekolah awai la plak...malaih betoi aku !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, February 14, 2011

letih then tidoq

apabila kita letih, pasti badan menjadi lemau....tak kira la tua atau muda, lelaki atau perempuan...
semua orang pernah merasai situasi ini...
so, aku nak fokuskan topik ni kepada puteri kesayanganku Auni Raudhah....
auni ni kalau letih, macam2 gelagat boleh tengok...lepaih tu apa lg....tidoq time la...hehe
sekarang ni auni ada satu aktiviti kesukaan dia...breakdance 360' sebelum tidoq...berpusing2, sengeh2 dua tiga round dan sembang 'erkk arrgghhh erkkk....'
memang hepi la aku tengok auni time ni, syok tengok gelagat dia....


tudia...breakdance 360' satokkk !

p/s : daddy sayang auni laju-laju....muaaahhh !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, February 12, 2011

Maulidur Rasul 1432H


Surah Al Ahzab ayat 21 tafsirnya :

"Demi sesungguhnya adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan keredhaan Allah dan balasan baik Hari Akhirat serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak dalam masa susah dan senang"

keperibadian Baginda amat sempurna....tiada tolok bandingnya...

p/s : sesuaikah '
1Malaysia 1Ummah' ?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Rabbi

Intro (V.O)
Kadangkala kita lupa
Kadangkala kita leka
Kadangkala kita buta
DIA memerhatikan kita
Ya Allah...

Verse 1
Manusia sifatnya pelupa
Walau disogok seribu nasihat setiapa masa
Hati tetap sukar ditembusi kerana dosa-dosa
Menjadi dinding pemisah antara aku dan DIA

Uh' dulu dalam gelap zulmat dunia
Walau lampu lagu rancak buatku berdansa
Bersama mereka yang sebahtera
Dalam bah peluh oh' penuh nista
Yah' yah' ku terlupa..

*Pre-chorus
Aku khayal..
Leka gembira walau sementara
Tapi nikmatnya..
Kala itu tak terkata
Kerana apa?
Kerana aku tiada pegangan nyata
Aku hanyut dengan arus dunia
Dunia oh' dunia!

**Chorus
Aku hanyalah manusia
Yang sering lupa
Yang selalu leka
Dengan tipu daya oh' dunia

Ya ROBBI (8x)
Kuserahkan segala
Terimalah doaku

Verse 2
Jika kau tanya aku jujur uh' mengapa
Dunia seperti ahli silap mata
Bermain ilusi mengkaburkan minda
Semua di depan mata indah oh' tampaknya
Walau hakikat oh' sebaliknya

KitabNYA, kalamNYA yang dulu kulupa
Kumula baca walau merangkak seperti kura-kura
Kerana kutahu hanya ini buku jawapan pada
Teka silang kata dunia!

*Pre-chorus
Aku khayal..
Leka gembira walau sementara
Tapi nikmatnya..
Kala itu tak terkata
Kerana apa?
Kerana aku tiada pegangan nyata
Aku hanyut dengan arus dunia
Dunia oh' dunia!

**Chorus
Aku hanyalah manusia
Yang sering lupa
Yang selalu leka
Dengan tipu daya oh' dunia

Ya ROBBI (8x)
Kuserahkan segala
Terimalah doaku

Bridge
Aku tidak berdaya
Ampunilah,ampunilah (Ya ALLAH ya Tuhanku)
Berikanku cahaya
Ampunilah,ampunilah (Ampunilah diriku)
Aku tidak bertenaga
Ampunilah,ampunilah
Tempatkanlah ku di syurgamu..

**Chorus
Ya ROBBI (8x)
Kuserahkan segala
Terimalah doaku

Outtro (V.O)
Dulu bila orang kata solat itu tiang Agama
Aku ragui, tetapi kini kupasti..
Alhamdulillah..

lagu ni amat syahdu...dengan gaya penyampaian yg lebih kontemporari....
boleh try donlod kalau nak....

p/s : "kadangkala kita lupa...kadangkala kita leka...kadangkala kita buta....Dia memerhatikan kita !"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, February 10, 2011

Ketenangan Jiwa

Renungan kita bersama...

Firman Allah dalam surah Ar-Ra’du ayat 28

Maksudnya : ” Orang-orang yang beriman menjadi tenteram dengan mengingati Allah, ingatlah bahawa dengan mengingati Allah itu tenteramlah hati. “

Sebenarnya hati orang-orang yang beriman itu senang dan tenteram kerana selalu mengingati Allah diwaktu ditimpa malapetaka. Mereka ingat kepada Allah dan cepat insaf dan memeriksa kekhilafannya agar dapat diubahnya dimasa akan datang. Oleh sebab itu hilanglah dukacitanya berganti dengan gembira dan mengharapkan kurniaan Allah. Begitu juga jika mereka mendapat anugerah (nikmat), mereka tidak sombong, malahan mengucapkan terima kasih kepada Allah. Sebab itu hati orang-orang yang beriman itu senang dan tenteram baik diwaktu susah ataupun gembira. Kesenangan hati itu ialah kebahagiaan yang sebenarnya. Sebab itu dalam Islam amat dipentingkan sekali menegakkan sembahyang lima kali sehari semalam kerana dalam sembahyang itulah kita mengingati Allah dan membersihkan jiwa. Nabi mengatakan bahawa sembahyang itu tempat ketenangan jiwanya dan kesenangan hatinya. Oleh yang demikian senanglah hati menghadapi segala kemungkinan dan kesulitan dalam masyarakat hidup di dunia ini.

p/s : jika hati kita itu tidak tenang, maka itu adalah satu bala yg diturunkan oleh Allah...ingatlah !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kelab komputer

alkisah....tersebut la kisah....tooiiiiyiiib....
aku telah dilantik sebagai penasihat kelab komputer sekolah...
hmm...aku pon xpasti kenapa aku telah dilantik, pasai aku ni bukan la expert sangat bab komputer....aku ni buta IT banyak....hehe
tapi nak buat macamana...tugasan yang diberi pasti akan diterima...walaupon dengan tanpa kerelaan hati....modul xdak plak...so, aku kena pandai2 la dapatkan modul...
topik yang aku pilih amat 'simple kapadia'....iaitu sejarah dan komputer...nota yang amat pendek...untuk budak2 salin la...apa lagi....

Sejarah Komputer
Sejarah perkembangan komputer telah lama bermula iaitu sejak tahun 1940 dan dapat dibahagikan kepada 4 generasi dari menggunakan elektronik sepenuhnya sehinggalah kepada penggunaan mikro komputer.

GENERASI PERTAMA (1940-1959)
Saiznya agak besar (hampir menyamai sebuah bilik tidur). Pada tahun 1946, komputer elektronik sepenuhnya direka oleh Dr. John Mauchly.

GENERASI KEDUA (1959-1964)
la lebih murah dan lebih kecil.

GENERASI KETIGA (1964-1980)
Diperkenalkan bagi mengkaji cuaca dan alam semulajadi.

GENERASI KEEMPAT (1980-sekarang)
la lebih kecil dari Microkomputer serta mudah dibawa ke mana-mana.

p/s : tenkiu enche gugel kerana membantu saya !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, February 8, 2011

01.07.2011



tudia...teruja aku bila tengok teaser trailer terbaru Transformers 3 : Dark Of The Moon nih...
yang ni kalau xsilap aku trailer ke-2 depa 'release'kan untuk tayangan umum...walaupon sat saja, lebih kurang 0:32....tapi action dia memang mantap....efek pon terbaek....optimus prime dah upgrade tuh...siap leh terbang lagi....tak sabaq rasanya aku nak tengok cerita nih....kali ni xtau la berapa kali plak aku p tengok wayang...haha
untuk yang first, aku tengok 4 kali kt panggung....yg second plak, 3 kali....tu baru tengok wayang...tak kira lagi DVD yang aku beli...donlod lagi...aku rasa dah ratusan kali aku tengok cerita nih...aku memang 'hantu' sikit dengan transformers nih...walaupon ada yang kata aku ni macam budak2 dok tengok cerita robot katun, aku peduli apa....dah memang mantap efek dia semua....
fuh...lambat lagi nih nak bulan Julai....tapi xpa, aku menanti dengan penoh keterujaan.....
sama2 la kita nantikan cerita of the year ni .....

p/s : "come here boy !", kata Starscream kepada Sam Witwicky.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, February 7, 2011

"hai semua.....apa kabaq ?
auni kt sini sihat saja....cuma rasa sakit sikit kat paha ni...pasai pagi tadi kena cucok...
kena cucok dengan 'auntie misi'....umoq auni sekarang ni dah 3 bulan....yeayyyy !
auni dah rasa besaq sikit dah...auni pon dah pandai senyum dan sembang....
tiap2 hari auni sembang dengan ibu dan ayah.....syok oooo.....
auni tengok ibu dan ayah hepi saja....auni pon hepi jugak....
ok la semua...auni dah mengantok....auni tidoq dulu ya....nanti kita borak lagi ok....
tata....titi...tutu......."

p/s : ish3....pandai2 ja anak aku ni dok berBLOGing.....macam2....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, February 6, 2011

macam2 hal

setelah hampir seminggu aku bercuti....esok akan kembali ke medan pekerjaan...adoi !
dalam cuti ni macam2 benda aku buat....benda paling banyak skali berjalan la...p sana p sini...balik kampung....lepak-ing dan macam2 la....
kagum aku dgn mmbr2 aku yg gigih menambah pendapatan depa...meniaga itu meniaga ini....baguih2...aku ni xreti sgt bab nk meniaga nih....tolong beli bley la...haha
semoga depa berjaya hendaknya...
haaa...lagi satu aku nk bagitau, pasai perjalanan aku nk balik ipoh semalam....jalan mak dato' punya la jem...terok xhengat punya..aku sangkut dalam jem tahap gaban....dari penang ke ipoh ambek masa 4jam 30minit...tudia...pecah rekod abaq hampa...dh macam nk p KL dh....mmg menguji tahap kesabaran la ....aku yg baru nk p ipoh pon dh cemuih...inikan plak depa2 yg nk p KL...xtau la brp jam kena jem...
aku rasa lepaih ni, kerajaan kena buat highway bertingkat la ...pasai dh xmampu nk tampung kereta yg bersepah2....hmm...xtau la macamana nnti...

p/s : harap2 lepaih ni, ada kereta yg leh terbang...tak gadoh nk sangkut jem..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, February 2, 2011

kesana kemari !

setiap kali tiba waktu cuti, perkara yang orang selalu buat mestilah pulang ke kampung halaman...
so, sama la macam aku....aku pon akan gunakan sepenuhnya cuti ini untuk pulang ke kampung halaman....sekarang ni, aku kan ada 2 kampung....mau xtau kena la pulang kedua-dua kampung tu...penang dan perak !!
esok dah nk stat raya cina...so, highway PLUS akan bertambah kaya la ....pasai keta bersepah2 dok guna depa...bersepah2 lagi jem terok !
harap2 la aku nk balik penang satgi tak jem sangat....hehe
lagipon, time keta banyak ni bahaya pasai masing2 dok bawak keta macam ribut....laju xhengat....kang xpasai2 cium bontot !
yang pasti, memandulah dengan hati yang tenang dan senyuman yang manis....manisnya la kn....

p/s : sebelom pulang ke sekgoq...nk singgah KERIAN sat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...