mcm2

Saturday, January 29, 2011

kembali lg

oi...oi...oi...
cuti kembali lagi....
naaahhh ambek ang...seminggu teroih....syok ooo !
tp yy xsyoknya nnti nk kena ganti balik...kena keja hari sabtu....
haha...xpa2...bab ganti tu nnti2 la pikiaq....sekarang kita cuti dulu noohhhh....
apa aku nk buat dlm cuti panjang nih? jalan2? dok rumah saja? makan tidoq?
hmm....itu semua belom dipikiaqkan lagi....

aku nak mengucapkan selamat bercuti kepada semua yg bercuti....
dan....Gong Xi Fa Cai....angpau maa?

p/s : aku sakit kepala xabeh2 lg nih...awat xtau !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, January 26, 2011

kaluit...kaluit oi

uik....penat weh....sila bantu aku !
minggu ni aku bz yg teramat....belom pernah aku rasa mcm ni....sampai sekolah ja, semua pakat dok cari aku...itu kena buat, ini kena buat ...mcm2 la....punggahhh !!!
mana satu pon xtau nak buat dulu.....fail la, powerpoint la, data la, laporan la....
tudia, sekali mai keja punya la belambak....pening kepala aku....mcmana la aku nk handle pon xtau....sebab aku ni bukan jenis yang rajin....haha...so, paham2 ja la kn....
nak update blog pon takdan....bila malam ja ada keja nk buat...sampai rumah ja teroih dok get ready nk wat keja2 nih....dh mcm kerani dh aku nih....bkn ckgu dh kot !!
ish3....awat jadi lagu ni xtau....
nk tgk drama feveret aku pon takdan....oh Athena ku !!! sarangheyo !! wakakaka......

p/s : xsabaq nk tgu malam nih...nk tgk drama nih...haha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, January 23, 2011

terbaek !

fuuhhh...sekarang ni aku tengah gila nak tengok drama korea nih....mmg best la...action depa mmg terbaek !
drama pasai pengganas .....ish3...xtau la nk habaq macamana....mmg syok la....
drama ni tengah on-air kt korea....xhabes lg....setakat ni aku dh donlod sampai episod 12 baru....
tajuk dia
Athena: Goddess of War .....

p/s : bila la Malaysia nk wat drama macam ni....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, January 20, 2011

Muda

Tamatlah zaman persekolahan
Masih dihantui memori
Waktu kecil waktu yang gemilang
Oh Tuhan ku tak mahu pergi

Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua tak akan membesar
Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua akan bersama selamanya

Tak lupa pelbagai peristiwa
Waktu pergi mengaji
Ponteng kerana ku macam tak biasa
Hoo..oo..

Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua tak akan membesar
Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua akan bersama selamanya

aku suka lagu nih...tajuk dia MUDA....xtau pasaipa.....
aku dengaq td kt TV9....
nah try test tgk kt SINI

p/s : credit AMH..cool !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cuti sehari

memandangkan hari ni aku cuti sempena Thaipusam....
so, aku plan nk restkan badan secukupnya....sebab apa, aku rasa badan aku sekarang selalu lesu, lemau, keletihan dsb....mybe pasal kerja kot...hari2 dok mengadap budak2 Tahun 1...penat aku melayan kerenah depa ni....sampai xterlayan la ...ada yg kencing la....berak la....habis bedengung bau satu kelas....tudia depa punya penangan...memang meletihkan..
bila balik rumah ja, mai malam sikit...mata mula la nak pejam ja...ngantuk beb !
dah la skrg ni ada Asian Cup....bola tuh....layan la...mata barai2 pon gagah gak aku celik bijik mata ni tengok sampai 2 3 pagi.....syok ooo bola...kdg2 tu terlelap gak beberapa 'seken'....haha...besa la tu kn...adat tgk bola time pagi2 buta nih...
hmm....aku pon xtau bila la aku nak dapat sesuaikan diri aku ni dengan budak2 Tahun 1....penat wehh....teramaaaaattt !
xsanggup aku weh walupon baru 3 minggu aku mengajar.....perghhh dugaan yg penoh onak duri....
sama2 la kita tengok apa akan jadi nnti.....harap2 success la kn.....sikit pon jadi la dari xdak langsung.....

p/s : aku respek la akak2 cikgu kt sekolah aku tuh....depa relax ja...tahap kesabaran yg amat tinggi....aku?...jgn harapla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, January 17, 2011

tiada apa

uik...dah banyak hari tak ber'update' blog aku nih....
teringin nak update, tapi xdak idea la plak...camna nih?
ok la, aku bedai saja ok.....
minggu ni dah masuk minggu ke-3 aku bekerja...so far, mood untuk bekerja dengan lebih jaya masih lagi tercari2 rentaknya....aku pon xtau bila la nak jumpa mood tuh..susah kot rasanya...pasai tahun ni aku kena mengadap budak2 Tahun 1....yang sememangnya memerlukan tahap kesabaran dan dedikasi yang tinggi....aku ni dah la jenis baran....pantang budak bising sikit mulalah aku nak naik hangen....ada yang kena tarik 'sekben', telinga, rotan dsb......
aku ni bukan la saja2 nak pekena depa..tapi depa yg dok bagi aku hilang sabaq...apa lagi, rasa la penangan...hehe
walaupon begitu, aku masih lagi berfikiran waras....xdak la aku nak belasah 'kaw2' macam yang dok tunjuk dalam paper sana sini tuh....aku buat semua tu nak bagi budak2 ni jadi orang....bukannya jadi mambang !
tapi xtau la kot2 ada parent yg xsuka cara aku nih....pengalaman aku dulu, ada la parent ni xsuka aku...then mention nama aku dalam metin PIBG....glemer la aku time tu....pulak tu mai serang aku pasai xpuas hati aku cubit anak dia....dia kata anak baik dan xpenah wat jahat...hmm, bila dh jadi macam ni, aku senang ja...anak dia aku buat xtau teroih...lantak ang la..nk blajaq ka nk tdoq ka nk main ka...tu ang punya pasai....aku xambik peduli langsung....
last2 parent tu mai jmpa aku...tanya pasaipa anak dia xbuat homework math pon....result pon down....haaa, padan muka ang...anak ang aku xambik peduli..pandai2 la ang ajaq sendiri....
haha.....tula perangai aku bila orang kata aku macam2....hambik ang !
ops...aku dh melalut byk dh nih....tu semua cerita lapok dh....time aku dok JB dulu....ni kira flashback la kn....memori daun pisang....
dalam dok kata xtau nk taip apa tuh....
minggu ni sekolah macam besa..cuma hari khamis ni aku cuti....cuti umum...sempena Thaipusam...yeaayyy ! tp jangan dok seronok sgt....sabtu nnti kena sekolah plak...ganti untuk cuti raya cina....pi mai pi mai 5 hari gak la aku kerja minggu ni....pulak tu nak kena submit mastercopy soalan ujian bulanan Matematik Tahun 1 ....adoi, mau xmau kena gak la buat.

p/s : update sambil tengok bola..Asia Cup !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, January 14, 2011

oh "dia"

p/s : henset cap ayam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

gabra lagi cuak !

Salam 1Malaysia utk anda semua di luar sana sini....tak lupa juga di sinun....
duduknya saya di sini adalah utk menceritakan satu moment yang mana telah menggemparkan diri ini buat seketika....walaupon hal nya tak la sebesaq KingKong, tetapi bagi saya ianya amat kronik !
saya menjadi gabra lagi cuak.....memandangkan itulah saja harta yg saya miliki....tak mampu saya utk menduakan nya....'dia' telah byk berjasa utk saya....oh....oh...oh...
hal ini berlaku pd tanggal 13 januari 2011 pd jam lebih kurang 145pm.....lokasi kejadian sekitar SKPPL....hal ini saya sedari pada ketika saya hendak mendirikan solat Lohoq*
fuh...alangkah kelam kabutnya saya mencari harta itu....habes semua rakan2 seperjuangan saya susahkan....tq kpd Ostat Mahadir dan Mr. Zamani kerana sudi membantu saya menyelesaikan masalah "besaq" saya ini....wife saya pon menjadi mangsa dalam permasalahan ini.....
akhirnya setelah hampir 1 sekolah saya meredah mencari.....pd jam 340pm, Alhamdulillah saya ketemu jua khazanah Malaya itu...ia berada di atas lantai di celahan sofa....betapa leganya jiwa raga saya pd ketika itu.....Allah telah menunjukkan jalan ......bersyukur pada Yang Maha Esa.....
setelah dibuat post mortem, nyata sekali hal ini terjadi berpunca drp kecuaian diri sendiri....Manusia tak dapat lari drp melakukan kesilapan....tak kira la kecik mahupun besaq...
oleh itu, saya perlu lebih berhati2 dan berwaspada lagi di masa hadapan...demi kesejahteraan semua......insyaallah.....
sekian, tq
saya melaporkan utk Tayarsoton News dr Kandahar, Jerman.....

p/s : Lohoq = Zohor dlm bahasa Utagha...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, January 13, 2011

stress a.k.a tekanan

entry kali ni agak serius berbanding dgn entry2 yg lain...agak ilmiah dan berguna untuk kita semua...
sejak akhir2 ni, mental aku agak tertekan....bila mental dh tertekan maka secara tidak langsung akan mengganggu fizikal ....ye x?
aku agak tertekan dgn aliran kerja tahun 2011 ....bagi aku kerja kali ni amat berat...walaupon, ada yg beranggapan biasa saja perkara tu...belum pernah lg aku berasa tertekan macam ni...selalunya kalau aku nk p kerja aku ok ....tp skrg ni rasa macam beban semacam ja.....tekanan kerja yg melampau bagi aku...walaupon ini baru permulaan 2011....Ya Allah....bantulah hambaMu ini.
aku mencuba sedaya upaya untuk menenangkan fikiran aku yg kusut masai(tempat kerja aku dulu) ni..
dalam aku dok "kelebek" tenet ni ...aku try la cari maklumat pasai stress a.k.a tekanan nih...
so, inilah hasil dapatan aku....semoga berguna untuk kita semua....

"Apabila kita stress dan berada di dalam keadaan yang tidak tenang seperti benci, marah, dendam, angkuh dan segala yang bersifat negatif maka badan dan otak-saraf kita terpaksa mengeluarkan bahan-bahan kimia yang dipanggil adrenaline dan cortisone.
Kimia-kimia ini wujud seperti racun (toxins) yang mempunyai empat kesan buruk iaitu :

-Merosakkan sel dan tisu, serta menganggu gugat fungsi pelbagai enzim dan asid amino.

-Mengalirkan tenaga untuk respon lawan, lari atau survival.

-Menggunakan terlalu banyak tenaga (glukos), vitamin, zat galian dan enzim kerana emosi

negatif memerlukan lebih banyak tenaga dari emosi yang tenang.

-Menggunakan banyak bekalan oksigen untuk gerak-geri badan dan tubuh yang geram,

muka marah serta jeritan dan perasaan keras. Dalam keadaan ini bekalan oksigen ke otak

akan berkurangan.


Akibat dari kesan buruk di atas ialah:

- Banyak bahan-bahan yang diperlukan untuk fungsi intelek terpaksa digunakan (terbakar) untuk tenaga yang

keras, kuat atau marah.

- Tubuh bacan, sel dan tisu mudah rosak.

- Mudah letih.

- Keuzuran lambat pulih.

- Susah faham, cepat lupa dan tidak mampu untuk konsentrasi.

- Menjadi kebiasaan untuk mudah marah, benci, dengki, jahat dan segala emosi negatif akan menjadi respon tabii yang mudah tercetus.

- Susah dan sukar mendapat ketenangan.

- Mudah mendapat penyakit seperti darah tinggi dan jantung.
Antara cara boleh meningkat kesabaran apabila menempuh pelbagai cabaran kita sama-sama praktikan cara berikut:

1. Selalu bernafas yang mendalam (deep breathing).

2. Bernafas secara rentak (rhythmic breathing).

3. Sering lakukan: bernafas dalam kiraan 7; tahan nafas dengan kiraan 7, lepaskan nafas dalam kiraan 7.

Ulanginya lagi.

4. Selalu amalkan latihan bernafas di atas sambil berzikir.

5. Berdiri dan tolak tangan dan kaki (stretch) sejauh-jauhnya (stretch body, hands and legs) bertahan dalam

keadaan tersebut dalam kiraan 15-20. Ulang 3-5 kali atau lebih.

6. Dalam keadaan duduk, kita buat latihan tekanan otot tangan, leher dan peha. "


credit : ummuhaq

p/s : nk wat kerja pon xbest bila rasa macam nih...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, January 9, 2011

Nilai blog anda

wei....
aku ada benda nk habaq nih....
dlm aku dok selongkaq kt tenet, aku jmpa satu tempat baek punya...
try tgk kt SINI....
ok gak...kt sini kita boleh tgk nilai blog kita...
klik utk tumbesaran

ninnndiaaaa nilai blog aku....mahai gak oooo....tarak isi apa pon tinggi gak nilai ....$4 957.56
klu convert p RM...berapa tuh?
pakcik kayo la kn....hahaha
apa kata hampa try plak...tgk berapa nilai blog hampa...
selamat mencubo !

p/s : dekat RM10k gak nih.....wow !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kesedaran sivik

sebelum aku nk start bebelan ni....aku mulakan dgn bismillahirrahmanirrahim....
hal ni aku dh sabaq lama dh...sejak 4 5 bulan yg lepaih....ni pasai jiran aku....xdak kesedaran sivik langsung...
depa ni masok sewa rumah sebelah aku...family ....ramai gak la...depa ni ada 5org anak.....
ok...itu sebagai pengenalan dr aku pasai depa nih....
masok bab yg aku xpuas ati plak....yg sebenaqnya, aku ada 2 3 perkara aku bengang dgn depa nih...semuanya berkaitan dgn anak depa ....
1 - dok hingaq xabes2...gedegung gedegang ! hentak pintu, hentak meja...pintu dan meja tu nk lingkop pon xpala...benda tu hampa yg punya...lantak la...klu hingaq tu slow2 xpa la...ni hingaq nk mampoih....smpe aku yg dok sebelah ni tak aman ....tambah2 la ni aku ada anak...baru 2 bulan, auni nk tdoq pon xsenang...tdoq 5minit dh jaga....tensen aku....
2 - hingaq lg....dok melalak mcm org gila pon ada .....heng sana heng sini ! ni bukan hingaq besa2 tp hingaq tahap maksimum abaq hampa....smpe pukul 1 2 pagi pon dok bising....nk ja aku nk p boh penampaq sorg2 anak jiran aku....tp .......sabaq aku stil tebai....syukur ...
3 - dok wat benda2 yg menyakitkan hati aku dan jiran2 len(rasa2 aku la)....depa dok lempaq kaca2, plastik kt tengah jalan....woi..awat la hampa ni buta perot sgt haaa !
jalan tu bukan bapak hampa yg punya...so, jgn dok leceyy !!...haaaiihhh..hangen aku nih....
setakat ni baru 3 perkara yg dapat aku listkan....ada byk lg ...tp aku lupa...pasai tensen sgt dgn depa nih....yg aku heran nya, jiran aku ni xreti ka nk sound anak depa....suruh diam ka...men tu jgn hingaq sgt ka...rotan ka...ni dok wat bodo ja....adoi la...awat la jiran aku ni mengong sgt !!!
klu ikutkan hati aku nih, nak ja aku p rumah jiran aku da boh penampaq sedaih kt anak2 depa nih...baru berakai ....tp, nnti depa kata aku ni pentingkan diri la apa la plak....

hmmm....aku pasrah !
hnya mampu berdoa....supaya depa ni pindah lekaih ! baru la aman hidup aku sekeluarga...

p/s : la ni pon depa dok melalak ...hingaq nk mampoih ! c***** betoi !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, January 7, 2011

mata kuyu


auni dalam keadaan mamai....setelah menikmati hidangan 'susu' terbaek dr umi nya....
tidur laa.....wahai auni....

p/s : papa dia pon mamai gak nih...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, January 3, 2011

taaaaraaaaa !

xpernah aku sesemangat macam ni dok pulun balut buku n tempek nama bagai nak rak ....
inilah yg dinamakan sebagai "semangat ayam"....
semangat ni mai ikut mood ....kdg2 xmai teroih pon ada....
so, aku amat berbangga ketika ini kerana semangat ni tetiba ada kt aku....
kagum...kagum....
itu baru isi depan ....isi dalam xtengok lg...kompom hampa terkujat lipas nnti....
time aku dok kelebek benda nih, auni siap dok sebelah aku lg...peneman aku yg setia....terkebil2 mata dia dok tengok ...berkerut dahi....
"apabenda laa papa aku dok pulun buat nih ?", mungkin itu persoalan yg bermain dalam minda auni.....
fuuuhhhh.....inilah penangan "first day" persekolahan....semangat apa xtau !
jangan jadi hangat2 t*** ayam sudah....
semoga ini menjadi "a good start" untuk aku.....Insyaallah

p/s : perot lapaq la plak....adoi !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, January 2, 2011

tugas

nindiaa abaq ang...jadual kerja aku untuk tahun 2011 nih....
hambek ang...30 waktu ....penoh gila...
aku pon xtau macam mana aku nk hadapi semua ni....
PJK aku "kongker", semua tahun 1 ....payah wei....dh la sukatan baru KSSR plak tuh...aku pon xreti sgt menatang ni...jem la nampaknya aku nnti....
lepaih tu, MAT plak....tahun 1 ....sukatan baru KSSR gak...lesson note dalam BM....
adooooooiiii......beradoi la aku tahun nih....jenoh nk kampoi !
MUZIK pon depa bg kt aku....lawak gila....
so, kesimpulannya, tahun 2011 merupakan tahun yg "parak" bg aku....

Ya Allah...Engkau berilah kekuatan kepada hambamu ini...

p/s : xtau la macam mana nk handle LINUS dan KSSR...dua2 benda besaq....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, January 1, 2011

tik...tok...tik...tok !

tudia....
dh masok tahun baru rupanya...."kepong pang kepong pang"....bunyi mercun....
hingaq xdah dah....anak aku tdoq pon xnyenyak....terganggu betoi....sabaq je la....xpa2, biaq la depa nk bakaq mercun byk mana pon....asalkan depa bahagia....hehe
2010 dh bertukaq menjadi 2011....date pon sempoi...1.1.11 (sapa la yg menikah time nih...ada ong maaaa)
aku tgk banyak blog pakat dok wat entry new year....ucapan tu ucapan ni....ayat berapi2...azam mantop2...xtau la dapat capai ka dak....
so, utk tahun baru nih, azam aku? .....hmmm....susah nk jawab nih...pasai aku ni bukan la jenih pandai sgt nk berazam2 mcm kebanyakan orang....aku tau diri aku macam mana....kdg2 ok, kdg2 ko....hehe...
itulah aku !
azam apa?....biaq la rahsia....lain kali la aku bagitau...
dgn rasa bangga dan kagumnya, aku tempek gambaq aku kt ataih tuh...hampa tgk la puas2....klu xmau tgk, sila tutop muka rapat2....baca sudah !
klu xmau baca gak...hampa pikiaq laa sendiri....
assalamualaikum .....


p/s : countdown....2 days to go !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...