mcm2

Saturday, May 28, 2011

Lagu Malas




p/s : terer beruk menari...haha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cuti bermula, kerja still tak mula

Dengan ini, diumumkan bahawa hari ni secara rasminya bermula cuti persekolahan selama 2 minggu. Namun begitu, fikiran aku masih lagi tak aman malahan semakin pening memikirkan segala bagai isu dan masalah duniawi. Dapatkah aku mengatasinya? Soalan ini amat sukar untuk dijawab kerana memerlukan kerahan keringat yang amat tinggi. Aku sedaya upaya cuba mententeramkan diri sendiri dengan mengatakan semua itu pasti dapat diatasi dengan izin Yang Maha Esa, Insyaallah..apa yang perlu dari aku hanyalah usaha untuk menyelesaikannya.
tudiaaa aih ayat, berbelit-belit ...pening aku nak faham...
skema semacam la pulak..takpa...bukan selalu boleh macam ni...
ok la..kembali ke mode asal...
sebelum apa-apa pon, aku ingin merakamkan sekalung tahniah kepada guru-guru di luar sana kerana dapat merasai percutian yang agak lama jugak...2 minggu...kira sakan jugak ni...nak pi merata pon boleh ni...aku pulak, plan nak pulang ke penang...kerana sahabat baik aku nak kawen..tahniah la untuk Mr. Pejai Aladdin...bertuah anda dapat berkawen...semoga kekal bahagia selama-lamanya...
selain tu, Mr. Rumet a.k.a Ihsan pon kawen jugak kat pendang..yang tu memang aku plan nak pi ...lagipon, boleh la aku singgah rumah makteh aku ...tengok Mardina Saffiya...dah nak masuk dua bulan dah...kompom kiut miut macam PAMA dia...
memang banyak la jugak plan aku untuk cuti sekolah ni..tapi aku kesian kat ma'am aku pasal dia cuti pendek saja..lebih kurang 3 hari...so, dalam time cuti dia tu la nak pi mana-mana pon..kalau dah keja susah dah...
boleh nak dikatakan cuti ni aku bakal menjadi Mr. Mama...dikala aku dok menaip ni pon, auni dok berguling-guling sebelah aku ni...dah tak reti dok diam dah auni la ni...dah nak merangkak la katakan...bunga-bunga nak 'buas' tu dah nampak sikit-sikit dah...jenoh la nak kampoi nanti..
apa-apa pon, aku hepy tengok auni...rasa serabut dalam kepala ni kurang teroih !
auni....auni....we love u !
hmmm..apa lagi aku nak cerita haaa....sat-sat nak pikiaq....ada lagi rasa-rasa ni...
haaaaaa, baru aku teringat...hari selasa bersamaan 31hb Mei 2011, aku dapat surat kena pi bengkel LINUS la pulak kat SK Seri Kinta, Ipoh...sehari ja...aku pon tak tau sekolah tu kat mana...member cakap dekat dengan GM ja..tapi yang menjadi masalahnya ialah masa yang lama dan item-item yang depa suruh bawak pi sana...masa tu start 8am sampai la 5pm...tudiaa, jenoh berakaq la aku kat sana nanti...silap-silap mau pi lepak kat GM dulu kot...haha
satu lagi yang aku rasa membebankan barang yang depa suruh bawak...gunting, kad manila, kulit kerang, siput...macam-macam la...haru betoi...macam nak pi picnic ja pon...jem !
tugasan USM pon bersepah-sepah tak buat lagi...18hb dah nak kena submit...adoi la...tak tau nak mula yang mana dulu...tawakkal ja la aku kali ni..
ok la, aku rasa yang berjela dah aku dok berletiaq kat sini...kang aku sendiri pon cemuih...

p/s : sedang membina blog untuk tugasan USM..blog yang diberi nama "Semudah 1 2 3.."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, May 26, 2011

Uji Minda 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Uji Minda 1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, May 23, 2011

My 2nd Anniversary

hari ini, 23 Mei 2011 merupakan hari yang penting dalam hidup aku..
2 tahun yang lalu, tarikh keramat ini aku telah bertukar status..dari solo ke berdua..
kini aku telah bertiga...
ternyata pelbagai dugaan telah dilalui bersama walaupon perit..Alhamdulillah, Allah masih lagi memberi kekuatan kepada kami sekeluarga untuk terus kukuh..
dan hari ini juga merupakan 'my 2nd anniversary'...

"thanx to my wife and my daughter..i love you so much !
without you, i'm nothing..."

pose untuk kenang-kenangan A&R + AR

p/s : "you're my heart you're my soul" untukku...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, May 21, 2011

Ajaib !

oh..penat sungguh badanku ini.
walaupun begitu, tetapku gagahi juga.
diriku ini baru saja sampai Ipoh dari Penang...setelah seharian berada di sana demi ilmu yang dikejar.seperti biasa pelbagai kejadian yang amat menggelikan hati dan kurang menyenangkan berlaku tanpa disangka.sehinggakan tak dapat disampaikan dengan kata-kata. Apa yang dapatku gambarkan hanyalah mampu tersenyum dan kecewa bila memikirkan kembali kejadian pada hari ini.
Tapi cerita itu akanku huraikan kelak kerana pada ketika ini apa yang inginku coretkan ialah peristiwa pada Jumaat malam Sabtu. yang mana sekolahku telah mengadakan makan malam sempena hari guru 2011 di teratak keramat SKPPL..tak banyak yang dapatku khabarkan kerana plot ceritanya masih lagi sama dengan makan malam yang selalu dihadiri.
persembahan yang agak gempak, guru-guru yang sporting habis, makan-makan yang ala-ala ok gitu..
cuma apa yang luar biasanya ialah diriku ini telah berjaya mendapat 'cabutan bertuah' ...betapa kagumnya rasa..bayangkanlah setelah hampir 7 tahun berkhidmat sebagai pendidik, inilah kali pertama diriku amat bertuah mendapat cabutan bertuah...tuahnya !
terima kasih kepada semua yang menjayakan Majlis Makan Malam Hari Guru 2011 SKPPL.
Guru 'Transformers Dark Of The Moon' Negara !

Hidup satay !

p/s : still kecewa kerana assignment SAHSIAH kena reject !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, May 19, 2011

keluhan sejagat

selamat pagi aku ucapkan kepada anda yang sedang berjaga lagi pada ketika ini.
di sini, aku ada sikit la rasa beban nak bagitau kat hampa semua. tu pon kalau hampa nak tau la kan...tapi hampa kena la baca ...
beban yang dok menimpa aku ni pasai post mortem dan minit mesyuarat LINUS ni..hari jumaat ni aku dah nak kena submit kat PPD..aku habuk pon aku belum prepare..
pasaiapa yang aku tak buat lagi?! hmmm...pasaiapa lagi kalau bukan dok kalut mark paper budak baru lepas exam..paper bertimbun-timbun..sampai juling la mata aku ni abaq hampa..tapi nak buat lagu mana, dah keja kan...kena la buat jugak. tapi yang menjadi masalah aku ni, keja tu sekali mai tudiaaa, belambak-lambak. sampai tak tau nak buat yang mana satu !
mark paper, hantar report, key-in markah online, LINUS etc...hadoi !
"tula ang, sapa suruh ang nak jadi cikgu sangat....la ni padan muka ang, baru barakai !
ang tu dah la jenis takleh nak handle keja banyak dalam satu masa.."
tudiaa, baek punya kena sound dengan diri sendiri..tawakkal ja la nampaknya aku kali ni..
cuba siapkan mana yang rasa mampu...kalau tak mampu tu, aku lambat la sikit nak buat..
cikgu..cikgu...keja dah macam-macam kena buat..doktor ada, kerani ada, babysitter pon ada..pelbagai la tugas cikgu ni..semua dalam satu ..
keluhan ni aku tujukan kepada diri aku la..bukannya nak hentam sapa-sapa..
so, jangan pulak dah baca keluhan aku ni pakat nak saman aku..jem la macam tu...
aku ni bukannya jutawan ka tokey balak ka apa ka..aku ni cikgu lekeh ja..
hampa paham-paham ja la ...
setakat tu ja la kot keluhan aku ni..bila aku dok menaip ni sekurang-kurangnya hilang la sikit rasa stress tu buat seketika..sat pon jadi la dari tak hilang langsung.
sekian, terima kasih.

p/s : tak sabaq aku nak tunggu 'announcement' bulan depan ni..pasai minyak..depa kata RON95 nak naik harga...cayalah..lepas ni, aku kayuh gerek la habaq hampa...haha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, May 17, 2011

selamat

tahun ni merupakan tahun ke-2 aku sambut kat SK Pengkalan Pegoh, Lahat, Ipoh..

hari ini seluruh Malaysia sibuk sambut hari Guru yang ke-40.
termasuklah aku...aku pon kena sambut..walaupon, bagi aku hari guru biasa saja...pi sekolah just makan jamuan, baca perutusan, nyanyi lagu "membantuuuuu, membinaaaaa....", tukaq hadiah..itu saja....nothing different...haha
tapi aku tetap bersyukur kerana aku telah ditentukan oleh Allah untuk menjadi seorang pendidik. yang mana sering kali menjadi bahan PANAS kalau berkaitan dengan budak-budak ni.
ops, ter'serious' la plak...
tak mau...tak mau macam tu...
mode serious bertukaq kepada hepi sikit...
hari ni aku pi sekolah dengan busana baru, a.k.a baju batik...hari ni kira sejarah la bagi aku.. selama aku mengajaq 7 tahun, tak pernah aku pakai baju batik..hari ni pakai..peeergghhhh, tampan bergaya gila aku...memang tak boleh blah la..
secara ringkasnya..
1. hari ni makan free. memang sedap. kek paling lazat.tq uncle kames.
2. kena baca perutusan Hari Guru...3 minit setel...haha
3. tukaq-tukaq hadiah..aku dapat hadiah tapi sampai sekarang ni belum bukak..
4. ada 4 orang murid bagi kat aku hadiah...3 orang bagi kad ucapan...sayang jugak depa kat aku walaupon dok kena maki tiap-tiap hari...haha
5. pakaian smart tak ingat. sampai waktu PJ pon tak jadi pi padang..budak-budak frust menonggeng tak PJ...kesian !
6. balik rumah lapaq balik.
7. kepala serabut, assignment USM bersepah-sepah. adoi.jem.punggaaaah !

tula serba sedikit rangkuman hari guru aku tahun ni..

disini aku nak mengucapkan | SELAMAT HARI GURU : GURU 'TRANSFORMERS DARK OF THE MOON' NEGARA | kepada guru-guru yang telah bertungkus lumus mengajaq menjadi aku seorang 'manusia' ...terutama sekali di :

Tadika KEMAS, Tasek Gelugor
SK Tasek Gelugor, Penang
SMKA Al-Mashoor (L), Penang
UiTM Arau, Perlis
MPPP, Perlis

dan jugak tempat aku pernah menabur bakti..

SK Haji Nyak Gam, Yan, Kedah
SK Padang Melangit, Perlis
SK Taman Rinting (2), JB [ini la tempat yang penoh dengan memory pahit manis tawaq kelat segala-galanya]
SK Pahit, Gerik, Perak [manis saja walaupon nama dia pahit]
SK Pengkalan Pegoh, Ipoh [tak tau la sampai bila kat sini....]

p/s : dok berharap pengumuman yang gempak dari Menteri..last-last, habok pon tarak ! cehh..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, May 12, 2011

Sari Berita Suam

hari ni merupakan hari yang aku tak berapa nak berkenan..hampa nak tau dak pasaipa?
sebab hari ni merupakan hari last exam..makna kata lepas ni, aku akan didatangi bertimbun-timbun kertas exam untuk di'mark'kan...tudiaaaa, mau berayaq mata aku nanti..tambah-tambah pulak mark paper kelas belakang ni..hampa paham-paham ja la...lain yang ditanya lain dijawab..tu kira ok lagi la kan...selalunya tak jawab teroih...naya betoi !
aku kadang-kadang tu frust jugak, pasai aku rasa aku dah banyak benda dah ajaq depa semua ni tapi depa ni macam habuk pon tak tau apa...ish3 tensen aku !
kalau masuk kelas belakang-belakang ni, aku jadi blur nak ajaq apa la kat depa ni..sampai kadang-kadang tu, aku rasa dah jadi LINUS dah...bukan LINUS lagi dah tapi LINUS TEGAR abaq ang..dugaan betoi..
oit dah melalut dah aku ni..cukup setakat tu..kang kalau aku bebel banyak-banyak, kot ada parent yang terbaca 'berita' aku ni mau aku kena 'hawin' senduk, kuali, periuk bagai dengan depa nanti..

hari aku kena pi tempat kerja awal, pasai hari ni ada 'photo shoot' sempena hari guru..semua guru dikehendaki memakai baju batik yang sedondon tu...masalahnya sekarang ni, baju aku belum ambil lagi kat member yang jahit kat aku tuh..so, dengan slumbernya aku akan pakai baju kemeja PINK cap boya..haha...

"pink tu..mak rasa vogue sangat-sangat nok !"

p/s : baru lepas tolong ma'am buat kek batik..sempena "Nurses Day"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, May 9, 2011

Cuba Jaya

semalam mood rajin aku tetiba mai...aku pon tak tau sebab apa jadi macam tu
semalam aku mencuba menjadi chef..membuat kek..
kek apa?! kek batik la...kek yang menjadi kegilaan aku sejak azali..
awal-awal pagi, aku dah 'call' mak aku...tanya resipi nak buat..
mak aku pon memberi segala bagai kaedah membuatnya..
so, aku pon ke TF, Batu Gajah membeli bahan-bahan yang diperlukan.
ni resipi dia, memang senang sangat-sangat kalau hampa nak buat sama.

Kek Batik Sekgoq

Bahan-bahan
6 biji teloq
1 buttercup
1 cawan milo
1 tin susu pekat
1 kati biskut marie [kalau ada jual yang timbang la, kalau takdak hampa beli marie packet punya]
3 sudu besaq serbok koko

Cara-cara nak buat
1. Pukul teloq sampai kembang.
2. Campoqkan milo, serbok koko, susu pekat dalam periuk bersama dengan 2 tin air suam. Sukatan air suam tu hampa guna tin susu pekat yang tadi tu. Mudah ja kan.
3. Gaulkan sampai sebati. Lepaih tu, boh buttercup seketoi besaq tu sekali dengan teloq tadi. Then, masak ataih dapoq. Api mesti kecik...jangan dok besaq-besaq sangat...kang hangit plak...haha
4. Hampa kena kacau sentiasa supaya dia takdak kerak. Nanti tak jadi, padan muka hampa.
5. Masak sampai pekat. Bila dah pekat, tutup api.
6. Masukkan biskut marie[yang telah dipatah-patahkan] dalam masakan tadi. Kemudian, gaulkan sampai sebati.
7. Last skali, masukkan dalam loyang. Tekan-tekan sikit supaya kek tu padat.
8. Dah setel, letak atas meja bagi sejuk sikit.
9. Dah sejuk, boh la kek tu dalam peti ais kasi sejuk 'gedi'...
10. Boleh makan tanpa ragu.

Sekian.

p/s : sedap weh kek ni...sapa yang pernah rasa..eloklah hampa pi try..Thanx mak !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, May 8, 2011

Mama

Mengandungkan, Melahirkan, Menyusukan, Membesarkan.
Satu keindahan buat seorang bergelar ibu.
Syurga di telapak kakimu.



Mak, kasihmu tiada tolok bandingnya...
Abang sayang mak !

Selamat Hari Ibu, Terima Kasih,mak...

p/s : "rasa sangat berdosa terhadap mak..maafkan abang, mak "
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tiada sudah !

selamat hari Ahad yang indah buat tatapan anda semua.

hari ini, kehidupan saya dalam mode : mute !
ini semua berlaku selepas beberapa kejadian semalam...yang kebanyakannya berunsur 'lawak pening'. Semalam saya sekali lagi ke USM, Penang demi sesuap ilmu. tudiaaaaa, dah macam sesuap nasi dah saya baca. hentam saja labu. Saya bergerak ke Penang dari Ipoh seramai 4 orang. So, pergerakan kami bermula seawal jam 530am yang mana saya bertindak selaku pemandu merangkap 'driver' yang berhemah. Pergerakan kami berjalan lancar. Lebih kurang jam 640am, kami berhenti seketika di RnR Bukit Gantang untuk solat dan pengurusan diri seperti kin-ching, bey-rok dan macam-macam lagi. ekekekeke.....time ni, saya punya peti suara pon dah tak berapa nak ok dah. dah persis Ramli Sirap dah yakni sepupu menakan kepada Ramli Sarip. Memang rock parang la time ni kalau anda semua dengar suara saya. fuh, memikat kalbu. Nak dijadikan cerita 'lawak', betoi-betoi kat Tol Juru...time nak bayar tol, tiket plak boleh hilang. Adoi ! Habis riuh rendah dalam kereta pakat kalut dok cari tiket mana?!..kelam kabut dok cari seluruh kereta, siap tarik 'handbrake' terus..haha...amat lawak keadaan pada ketika itu..hanya orang terlibat saja akan memahaminya. Akhirnya, masalah itu dapat diselesaikan kerana tiket terselit kat tepi seat. jem betoi !
Pukul 805am, kami sampai dengan selamatnya di USM, Penang. Alhamdullilah..tapi yang tak bestnya, perut saya pada ketika bergelora bak mesin basuh yang sedang berfungsi yang mana bunyi-bunyian yang terhasil amat menggerunkan. Ini menandakan betapa laparnya saya pada ketika itu. So, kuliah saya sampai malam iaitu pukul 745pm. Lamakan? Itulah pengorbanan seorang pelajar 'tua' demi mendapatkan sesuap ilmu dan segulung ijazah. Amat memeritkan..haha..
Pada ketika nak balik ipoh, peti suara saya tak dapat berfungsi terus. Saya menjadi bahan jenaka kepada rakan-rakan sekuliah.haha...syok hampa nooh mengata saya! nak nyanyi lagu "Seasons In The Sun" pon tak dapat.suara tak keluar langsung.

fuh, perjalanan kehidupana semalam merupakan pengalaman yang amat menarik bagi saya..pasti saya tak dapat melupakannya..
mana la diary saya ini...nak tulis dalam tuh...haha
Mode hari ni MUTE..just bahasa isyarat saja. kesian kan?!

p/s : sakit gusi still mengganas..ditambahkan lagi dengan batuk sehingga tiada suara..mantap. full-package yang hebat ! ubat oh ubat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, May 7, 2011

kalut sepulut

entry kali agak ringkas tapi padat...
pendek dan menjimatkan...
sudah lama tak update blog saya ini...rasa bersawang bagaikan sakti...
kekangan masa yang terlalu padat bagi saya....
nak buat kerja lagi...tugasan lagi...
bab kerja -> nak kena staple kertas soalan yang teramatlah banyak....penat saya weh...
bab tugasan -> yang ni memang saya tak sempat nak 'kampoi' ...sebab banyak tak terkira...hari sabtu nak kena pi lagi USM...kuliah ke-3...kompom dapat tugasan lagi....punggaaaah !!

sekian, terima kasih.
saya mahu tidoq..
esok nak bangun awal pagi..pukul 4am...
mampukah saya?..sekarang pon dah pukul 0030am
oh, tidak !

p/s : tudiaaa, entry kali ni macam dok wat point nak exam...haha...bedal saja labu !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, May 2, 2011

satu persatu

sorotan mingguan kembali lagi..
untuk kali ni, aku rasa nak pendekkan saja...pasai mood untuk menaip agak kurang..
tapi apa yang pasti, hujung minggu ni amatlah memeritkan...
pertama
1. belajaq
kuliah USM aku yang kedua berlangsung. Ternyata jangkaan aku tepat yakni apabila masuk ke kuliah, 'first thing' yang dapat tak lain tak bukan tugasan...'dat mean' aku dah ada 8 tugasan... apa? 8?!! ya....8 wahai tuan-tuan dan puan-puan...teramat la banyak...dikala masa semakin suntuk...yang mana semua itu akan disubmitkan pada atau sebelum 21 Mei 2011...bermakna aku ada lagi 19 hari lagi untuk menyiapkan segala-galanya...oh tidak ! satu pon aku belum mula...baca soalan dah banyak kali dah...tapi still tak paham-paham...menyesal aku 'sign' borang kuning itu...pasrah lagi blur....mau tak mau aku kena la buat jugak...demi masa depan yang lebih cerah...
kedua
2. balik kampung halaman yang terchenta...'sekgoq' !
memandangkan ma'am aku pon cuti, apakata aku pulang ke kampung bersempena dengan cuti yang agak lama ni...3 hari...jumaat malam aku gerak dari ipoh..sabtu aku pi kuliah USM sehari suntuk...ahad plak aku pi kenduri sahabat aku...dan jugak jiran aku...petang ahad, aku kembali ke ipoh...kerana ma'am keja malam...hari isnin merupakan hari 'melangut' dalam rumah sambil mengemas apa yang patut...
ketiga
3. tokey sayur-sayuran.
cerita ni agak lawak bagi aku..kisahnya bermula semasa aku otw nak balik penang jumaat malam tu..time tu, aku berhenti sat beli burger sebab lapaq tak dak dah...tetiba, henset cap ayam aku berbunyi sms masuk..tengok-tengok abang joe hensem sms, dia kata nak bagi aku barang sikit. aku pon ON ja la pasai ada orang nak barang kat aku..bukan senang tu..pertemuan kami di petronas Megoplex, ipoh...sampai ja, abang joe pon bukak 'bonet' keta dia...tudiaaaa, mak dato' punya la belambak sayoq...terung, kobis, cabai hat besaq yang selalu ada dalam pizza, jambu apa tak tau, tembikai susu cameron, pokok kesihatan etc...abang joe bagi aku semua...penoh keta aku...dia kata balik rumah sedekah kat orang kampung...so, apa lagi...aku pon serahkan tugas ni kat mak aku ...mak aku yang dok 'bedak' semua sayoq-sayoq tu...memang banyak la, sampai ayah kata "ni kalau meniaga kat pasar tani pon ok ni !"...hahaha...
4. gumboil
time aku dok taip ni pon dok rasa sakit...jem betoi...aku rasa aku start sakit ni hari khamis minggu lepas..lama dah...tak selesa rasanya..makan ubat pon sat saja hilang sakit...lepas tu, bedenyut balik....ops ! lupa plak aku nak bagitau apa benda gumboil tuh..gusi bengkak la...aku jadi kat gigi geraham hujung tu, gusi bengkak..pulak tu dia tangkap sakit gigi plak...memang cukup pakej la..nak makan pon susah...satgi nak kena pi farmasi pulak, nak cari ubat pasai ubat yang lama dah nak habis...ayah dengan member aku kata punca jadi macam tu pasai cuaca yang dok panas la ni...badan panas kot dalam, tu yang jadi gusi bengkak tu...
5. cuti
cuti 3 hari amat singkat aku rasa...tengok-tengok esok dah nak kembali ke sekolah dah...otak dok pening dengan keja betimbun-timbun...apa-apa pun, SELAMAT HARI PEKERJA 2011 aku ucapkan kepada semua yang sudah bekerja...tak kira kat mana pon...manfaatkan cuti anda sebaik mungkin...ada yang kawen, ada yang tunang, ada yang dating, ada yang dok rumah saja...macam-macam la boleh buat kan...
6. stevia
dalam banyak sayoq yang aku dapat, yang ni paling aku suka...nama dia pokok 'stevia'. pokok ni yang mana daun dia manis macam gula...kalau bancuh ayaq teh ka kopi ka boh dia dah cukup dah...tak payah boh gula lagi dah...baru ja masuk Majalah 3 sabtu malam lepas...
aku nak tanam pokok ni sampai dia besaq macam pokok balak la...boleh?

sekian, terima kasih.

p/s : baru lepas mengemas tanaman 'sekangkang kera' ....fuuhhh, nikmat !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...