mcm2

Sunday, April 10, 2011

otak kasi 'power'

memandangkan minggu depan yakni 16 April 2011 aku akan memulakan sesi pengajian kat USM, aku rasa ada baiknya kalau 'refresh'kan balik tips macamana nak kuatkan ingatan dalam kepala otak aku ni...kiranya hampa pon boleh la baca skali...mana la nak tau kan, sekarang ni kita banyak senang lupa....ala macam pepatah Melayu tu 'orang Melayu kan mudah lupa'...salah sorang daripada orang Melayu tu tak lain tak bukan, aku la...aku sekarang ni selalu sangat lupa...awai-awai tu ingat la, tapi bila dah tinggai lama sikit...pasaaaang, lupa abeh semua...tu kisah aku la, hampa punya kisah aku tak tau la...ntah-ntah lebih kurang ja macam aku kn...kn...kn..??
ok la...intro panjang la plak...
jom kita masuk kat isi..

1- tidoq mau cukup - itu paling penting skali...badan kita ni perlukan rehat pasai penat bekerja dari segi mental dan fizikal...so, kena la tidoq bagi cukup...jangan dok tidoq lewat sangat...dak pon, tidoq lama sangat...tu semua nak bagi pelingkop memori kita...[cehh, aku dok kata kat orang, aku pon dok tidoq lewat gak]
2- mengawal tekanan - maksudnya, kita kena jaga keadaan jiwa raga kita..jangan dok bagi kacau sangat...nanti mula la nak kena penyakit 'jiwa kacau'..kalau bab tekanan ni apa lagi, pasai keja la...keja betimbun-timbun punca utama..tak pon, masalah keluarga, kewangan etc..haa, ini semua punca ingatan kita tak kuat..
3- bersenam - yang ni pon penting weh, kesihatan mau jaga...bila kita dok rajin bersenam, peredaran darah kita akan lancar seluruh badan terutamanya otak..ini semua akan memantapkan otot dalam kepala otak kita..jangan dok malaih sangat nak bersenam..nanti mula la nak kata 'ishh, awat yang aku gemok sangat la ni'...padahal, penyegan nak bersenam..ptuihh...joging keliling rumah pon jadi la kan..
4- banyak membaca - aku rasa la kan, tips ni la paling penting...nak bagi kuat memori kena la baca banyak..kalau pemalaih nak baca nak ingat lagu mana kan...dah baca tu, kita kalau boleh ulang banyak kali...baru la orang kata maklumat yang kita baca tu boleh melekat dalam otak..[tips yang ni aku berat sikit la...pasai, aku bukan la jenis rajin nak baca]
5- membaca Al-Quran - yang ni kita kena amalkan sebagai muslim dan muslimah ...bila baca jiwa kita insyaallah akan mendapat ketenangan...sehari satu ayat pon takpa kan dari tak baca langsung...kena ingat tu..baru la Allah nak tolong kita, ya dak?

ada banyak lagi aku rasa tips nak menguatkan ingatan...tapi aku rasa 5 yang kat atas tu pon dah cukup kot untuk kita sama-sama menambahkan kekuatan memori ...
macam situasi aku sekarang ni, aku rasa otak dah hampir berkarat pasai dah lama tak study...minggu depan ni dah nak mula USM aku..mau tak mau kena la kampoi sedaya upaya...
moga-moga tips ni dapat la membantu aku dalam usaha untuk memasuki alam 'student' balik..
Insyaallah.

p/s : kita sebagai manusia kena la saling ingat mengingati.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 comments:

ellmert tailor said...
This comment has been removed by the author.
ellmert tailor said...
This comment has been removed by the author.
ellmert tailor said...

hebat hang... tips terbaik aku rasa hang kena cari member yang buleh masuk pala... baru asyik skit nak study... :D

ellmert tailor said...

hebat hang... tips terbaik aku rasa hang kena cari member yang buleh masuk pala... baru asyik skit nak study... :D

tayar soton said...

haha...tenkiu my fren...apa2 pon semangat mau kuat ....kalau x, pasti kecundang awai...

p/s : mantap nampak bisnes?